Kip en augurkensalade is een gerecht dat bewijst dat simpel ook overheerlijk kan zijn. De combinatie van mals kippenvlees, frisse augurkjes en een romige, licht pittige dressing zorgt voor een salade die bij iedere gelegenheid op tafel kan. Of je nu een lichte lunch wilt, een frisse salade voor bij de barbecue, of een mooi bijgerecht voor een uitgebreid diner – dit recept is een echte allemansvriend. Het fijne aan dit gerecht is dat je het ruim van tevoren kunt bereiden en in de koelkast kunt bewaren, zodat de smaken zich goed mengen en de salade nog lekkerder wordt.

Wat deze versie bijzonder maakt, is de toevoeging van augurken. De augurken zorgen voor een frisse bite en een zuurtje dat de romigheid van de dressing perfect in balans brengt. Samen met gekookte wortels en eieren ontstaat er een gerecht dat niet alleen voedzaam, maar ook kleurrijk en aantrekkelijk is om te serveren.
Ingrediënten (voor 4 porties)
400 g gekookte kipfilet
250-300 g augurken (ingelegd in zuur )
4 gekookte wortels (middelgroot)
3 hardgekookte eieren
0,5 theelepel zout
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel Amerikaanse mosterd
Een handje verse dille (fijngehakt)

Bereidingswijze
Kip bereiden
Kook de kipfilet in een pan met licht gezouten water gedurende 15-20 minuten, of bak hem in de oven voor extra smaak. Laat de kip afkoelen en snijd hem in kleine blokjes.Groenten en eieren
Kook de wortels tot ze gaar, maar nog stevig zijn (ongeveer 10-15 minuten). Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.
Kook de eieren 10-12 minuten hard. Pel de eieren zodra ze zijn afgekoeld. Haal de dooiers eruit en houd die apart van het eiwit.
Dressing maken
Prak de eidooiers fijn in een kom en meng deze met zout, olijfolie, crème fraîche en mosterd. Roer goed tot er een romige, licht pittige dressing ontstaat.Salade samenstellen
Snijd de augurken in kleine blokjes en voeg deze samen met de kip en wortels toe aan de dressing.
Hak de verse dille fijn en roer dit door de salade.
Snijd de eiwitten in kleine stukjes en schep die voorzichtig door het geheel.
Laten rusten
Zet de salade minimaal 30 minuten in de koelkast voordat je hem serveert. Hierdoor trekken de smaken goed in elkaar en wordt het geheel nog voller van smaak.

Serveertips
Serveer de kip-augurkensalade koud, gegarneerd met extra dille of een paar schijfjes augurk bovenop.
Heerlijk op knapperig brood, een toastje of als vulling van een wrap.
Voor een lichtere maaltijd kun je de salade serveren op een bedje van sla.
Voeg wat plakjes avocado toe voor extra romigheid of een gekookte aardappel in blokjes voor een stevigere maaltijd.
Deze kip-augurkensalade is fris, romig en hartig tegelijk. Ideaal om te serveren op warme zomerdagen, maar ook perfect als kleurrijk bijgerecht bij een uitgebreid diner. Een gerecht dat niet snel zal vervelen – vooral dankzij die heerlijke knapperige augurkjes!










