Soms heb je zin in iets zoets, maar wil je niet uren in de keuken staan. Dit recept voor een romige kwarktaart is dan precies wat je nodig hebt. Binnen 5 minuten staat de taart al in de oven, en het resultaat is echt verbluffend: een zachte, luchtige taart die smelt op je tong. Perfect als dessert, bij de koffie of voor onverwacht bezoek.

Wat ik zo fijn vind aan deze taart, is dat je alle ingrediënten gewoon in één kom mengt. Geen ingewikkelde stappen, geen bodems bakken of lagen opbouwen. Gewoon mixen, gieten, bakken – en genieten!
Ingrediënten (voor een springvorm van Ø 26 cm):
500 g magere kwark
200 g roomkaas (volvette, of zure room als alternatief)
150 g suiker (minder kan ook, naar smaak)
1 zakje vanillesuiker
1 zakje vanillepuddingpoeder (om te koken, niet instant)
3 eieren (maat M)
100 ml melk
50 g gesmolten boter
1 theelepel citroensap of rasp van ½ citroen (optioneel, voor frisheid)

Bereiding:
1. Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet een springvorm (26 cm doorsnee) licht in of bekleed de bodem met bakpapier.
2. Alles in één kom
Doe alle ingrediënten in een grote mengkom: kwark, roomkaas, suiker, vanillesuiker, puddingpoeder, eieren, melk, gesmolten boter en eventueel citroensap of -rasp. Gebruik een handmixer of garde om alles tot een glad beslag te mengen. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten.
3. In de oven
Giet het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Zet de taart in het midden van de oven en bak hem 50 tot 60 minuten. Controleer met een prikker of de taart gaar is – die moet er schoon uitkomen.

4. Afkoelen en serveren
Laat de taart volledig afkoelen in de vorm. Voor het mooiste resultaat kun je hem nog even in de koelkast zetten. Zo wordt de structuur stevig en blijft hij heerlijk romig.
Serveeradvies
Serveer de kwarktaart naturel of met wat poedersuiker bovenop. Voor een feestelijke twist kun je hem garneren met vers fruit, zoals frambozen, blauwe bessen of een lepel abrikozenjam. Ook lekker met een toef slagroom of een frisse citroenroom.










