Iedereen heeft zo’n recept waar je steeds naar teruggrijpt. Voor mij is dat deze Griekse aardappelsalade. Ik maak ‘m serieus twee keer per week. Waarom? Omdat hij eenvoudig te bereiden is, heerlijk fris smaakt en goed vult zonder zwaar te zijn. Ideaal als lunch, lichte avondmaaltijd of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Wat deze salade zo bijzonder maakt? De combinatie van romige aardappels, zoute feta, sappige tomaatjes en een verrassend frisse yoghurtdressing. En met wat ingelegde komkommervocht of een scheutje milde azijn til je de smaak echt naar een hoger niveau.

Ingrediënten (voor 4 personen):
800 g aardappelen (bijv. vastkokend)
300 g cherrytomaten of cocktailtomaten
125 g feta
2 uien
2 eetlepels olijfolie
125 g yoghurtmayonaise (of gewone mayonaise)
2–3 eetlepels augurkenvocht of water met een scheut milde azijn

Bereidingswijze:
1. Aardappels koken en voorbereiden
Kook de aardappelen in de schil (als ‘krieltjes’ of als pofaardappel) in ruim water met wat zout. Laat ze daarna goed afkoelen, pel de schil en snijd de aardappels in dunne plakjes of blokjes.
2. Tomaten en feta klaarmaken
Was de tomaten en snijd ze in kwartjes of grove stukjes. Snijd de feta in kleine blokjes. Zo krijg je in elke hap wat ziltigheid zonder dat het overheerst.
3. Uien fruiten
Pel de uien en snipper ze fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn. Dit geeft een zachte, lichtzoete smaak die perfect past bij de rest van de ingrediënten.
4. Dressing maken
Meng in een kommetje de yoghurtmayonaise met 2 à 3 eetlepels augurkenvocht (of gebruik water met wat milde azijn). Roer goed door tot je een gladde dressing hebt. Dit geeft de salade net dat frisse, zurige accent.
5. Alles mengen
Doe de aardappels, tomaten, feta en gebakken uien in een grote schaal. Giet de dressing eroverheen en meng voorzichtig. Proef en voeg eventueel nog wat peper of een snufje zout toe (maar wees voorzichtig: feta is al zout van zichzelf).

6. Laat intrekken
Voor het beste resultaat laat je de salade minimaal 1–2 uur in de koelkast staan. Zo trekken de smaken goed in de aardappels en wordt het geheel nog lekkerder.
Serveertips
Deze salade is perfect bij de barbecue, als bijgerecht bij gegrilde kip of als vullende vegetarische lunch. Serveer hem koud, eventueel met wat extra verse kruiden zoals oregano, munt of peterselie. Een schijfje citroen of wat zwarte olijven erover en je waant je zó in Griekenland.










