Er zijn van die recepten die je doen denken aan vroeger – aan de geur van een warme keuken, het geluid van een rammelende garde en het geduldige wachten tot de taart eindelijk uit de oven mocht. Deze kersenroomtaart is precies zo’n klassieker. Oorspronkelijk bekend als “Omas Kirschkuchen”, is dit recept niet alleen heerlijk nostalgisch, maar ook verrassend eenvoudig. Binnen vijf minuten staat hij in de oven en een klein uurtje later heb je een smeuïge, zoetzure taart die bij iedereen in de smaak valt.

Of je nu gasten over de vloer krijgt, iets lekkers voor het weekend wilt bakken of gewoon zin hebt in iets warms en troostends: deze taart stelt nooit teleur.
Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
½ zakje bakpoeder
125 gram margarine
1 ei
200 gram bloem
Voor de vulling:
1 pot of blikje zure kersen (uitgelekt, sap bewaren)
1 zakje vanillepuddingpoeder

Voor de topping:
3 eidooiers
1 bekertje crème fraîche (125-150 ml)
50 gram suiker
1 eetlepel bloem
3 eiwitten

Zo maak je deze klassieker
De bodem:
Begin met het maken van een zachte deegbodem. Meng daarvoor de suiker, vanillesuiker, bakpoeder, margarine, ei en bloem tot een soepel deeg. Vet een ronde springvorm in en druk het deeg erin, inclusief een opstaande rand van zo’n 2 centimeter.De vulling:
Giet de zure kersen af, maar vang het sap op. Ontpit de kersen indien nodig. Meng het sap met het vanillepuddingpoeder en breng al roerend aan de kook. Zodra het mengsel bindt tot een dikke pudding, voeg je de kersen toe en roer je alles goed door. Giet het geheel op de taartbodem.De topping:
Klop de drie eiwitten stijf. Meng in een aparte kom de eidooiers met de crème fraîche, suiker en bloem. Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor voor een luchtige massa. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de kersenvulling.Bakken:
Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte) en bak de taart in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar. Laat hem daarna afkoelen voordat je hem aansnijdt – als je het kunt weerstaan!
Extra tip
Serveer deze taart lauwwarm met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs. Ook koud is hij heerlijk, en hij blijft zeker twee dagen goed in de koelkast – als hij dat al haalt!










