Zin in een snelle, gezonde én smaakvolle maaltijd? Dan is dit roerbakgerecht met biefstuk en broccoli precies wat je zoekt. Oorspronkelijk geïnspireerd op de Chinese keuken, maar helemaal aangepast voor thuis in de Nederlandse pan. In minder dan 30 minuten zet je een kleurrijk bord op tafel vol malse biefstuk, knapperige groenten en een heerlijke lichtzoete sojasaus. Perfect voor doordeweeks, maar ook een feestje in het weekend.
Wat dit gerecht zo populair maakt? Het is eenvoudig, voedzaam én combineert goed met verschillende bijgerechten zoals gestoomde witte rijst, jasmijnrijst, volkoren noedels of zelfs bloemkoolrijst voor een koolhydraatarme variant.
Ingrediënten (voor 2–3 personen)
Voor het vlees:
300 g biefstuk of entrecote, dun gesneden
1 el maïzena
1 el sojasaus (licht)
1 tl sesamolie
Voor de saus:
3 el sojasaus
1 el oestersaus
1 el honing of bruine suiker
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl geraspte verse gember
1 tl rijstazijn (of witte wijnazijn)
60 ml water
Voor de groenten:
1 grote stronk broccoli, in roosjes
1 kleine rode paprika, in reepjes (optioneel, voor extra kleur)
2 el zonnebloemolie of arachideolie
Toppings (optioneel):
Sesamzaadjes
Bosui, in ringetjes
Verse koriander
Bereidingswijze
1. Marineer het vlees:
Meng de gesneden biefstuk met maïzena, 1 el sojasaus en sesamolie in een kom. Laat dit minstens 10 minuten marineren terwijl je de saus maakt.
2. Maak de saus:
Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus: sojasaus, oestersaus, honing, knoflook, gember, azijn en water. Roer goed door.
3. Blancheer de broccoli (optioneel):
Kook de broccoliroosjes 2 minuten in kokend water met een snufje zout. Giet af en spoel kort met koud water. Zo blijft de broccoli mooi groen en knapperig.
4. Roerbakken:
Verhit 1 el olie in een wok of grote koekenpan. Bak het vlees op hoog vuur kort aan tot net gaar (1-2 minuten), haal het uit de pan en zet opzij.
Voeg nog 1 el olie toe en roerbak de broccoli en paprika een paar minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg het vlees terug in de pan, giet de saus erbij en roerbak alles nog 2-3 minuten tot de saus iets indikt.
5. Serveer direct:
Garneer met sesamzaad en bosui. Serveer met een van de volgende bijgerechten:
Lekker erbij
Witte jasmijnrijst (klassiek)
Volkoren noedels of udon
Rijstnoedels voor een lichte variant
Bloemkoolrijst voor een koolhydraatarm alternatief
Gebakken rijst met ei en lente-ui
Dit gerecht is snel, voedzaam en zit bomvol smaak. Ideaal voor wie doordeweeks gezond én lekker wil eten zonder uren in de keuken te staan. Smakelijk eten!