Er is iets magisch aan het moment waarop je een warme, geurige quiche uit de oven haalt. De knapperige korst, de romige vulling en de rijke smaken van zalm en spinazie maken dit gerecht tot een echte publieksfavoriet. Of je nu een etentje geeft, iets lekkers wilt voor de lunch of gewoon een zondagmiddag culinair wilt benutten — deze zalm-spinaziequiche is altijd een goed idee.
En het mooiste? Je hebt helemaal geen chef-kokdiploma nodig om dit te maken. Met een handvol verse ingrediënten en een beetje liefde tover je in een handomdraai een quiche op tafel die smaakt alsof je ‘m in een Franse bistro hebt besteld.
Ingrediënten (voor 1 quiche – 4 tot 6 personen):
Voor de bodem:
1 rol kant-en-klaar hartig taartdeeg of bladerdeeg
Boter voor invetten
Voor de vulling:
200 g verse spinazie
200 g gerookte zalm (in reepjes of stukjes)
4 eieren
200 ml kookroom of slagroom
100 g geraspte kaas (bijv. gruyère of oude kaas)
1 kleine ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
Peper en zout naar smaak
Snufje nootmuskaat (optioneel)
Verse dille of bieslook (voor garnering)
Bereidingswijze:
Stap 1: Voorbereiden van de bodem
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet een quichevorm of springvorm (ø 24–26 cm) licht in met boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Druk de randen goed aan en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Voorbakken mag, maar hoeft niet per se als je een krokante bodem hebt.
Stap 2: De spinazie bakken
Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en laat deze slinken. Laat daarna het geheel goed uitlekken in een zeef of op keukenpapier – teveel vocht maakt de quiche zompig.
Stap 3: Vulling maken
Klop de eieren los in een kom en voeg de room toe. Breng op smaak met peper, zout en eventueel een snufje nootmuskaat. Roer de geraspte kaas door het mengsel.
Stap 4: Samenstellen van de quiche
Verdeel de uitgelekte spinazie over de taartbodem. Leg hierop de stukjes gerookte zalm. Giet het ei-roommengsel eroverheen tot alles mooi bedekt is.
Stap 5: Bakken
Plaats de quiche in het midden van de oven en bak 35 tot 40 minuten, of tot de bovenkant mooi goudbruin en stevig is. Laat even afkoelen voor het aansnijden.
Tip: Serveer met een frisse salade met citroendressing voor een perfect evenwicht.
Genieten maar!
Deze zalm-spinaziequiche is warm het lekkerst, maar ook koud geweldig als lunch of picknickhapje. Een eenvoudig recept dat altijd indruk maakt – en waarvan je gegarandeerd vaker zult genieten!
Laat me weten als je ook een vegetarische variant of een variant zonder zuivel wilt.