Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Romige gehaktballetjes in champignonsaus zoals oma ze maakte simpel smaakvol en altijd goed

Soms heb je gewoon behoefte aan een bord vol comfort. Deze romige gehaktballetjes met champignonsaus zijn precies dat: hartig, smeuïg en rijk van smaak. Het is een eenvoudig gerecht, maar met liefde bereid en vol karakter. Perfect voor een doordeweekse avond of een relaxte zondag met het gezin.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 g rundergehakt of half-om-half gehakt

  • 1 ei

  • 1 kleine ui, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 50 g paneermeel

  • 1 eetlepel Dijonmosterd

  • 1 theelepel zout

  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper

Voor de champignonsaus:

  • 200 g kastanjechampignons, in plakjes

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel bloem

  • 250 ml runderbouillon

  • 100 ml kookroom

  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

1. Gehaktballetjes maken (15 minuten)

Meng het gehakt in een ruime kom met het ei, de fijngesneden ui en knoflook, paneermeel, mosterd, zout en peper. Kneed alles kort maar goed door tot een samenhangend mengsel. Vorm met vochtige handen ongeveer 12 tot 16 kleine gehaktballetjes. Niet te strak rollen – dan blijven ze lekker mals.

2. Gehaktballetjes bakken (10-12 minuten)

Verwarm een grote koekenpan met een scheutje olie op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in porties rondom bruin. Draai ze regelmatig zodat ze egaal garen. Zijn ze mooi goudbruin en gaar vanbinnen? Haal ze dan uit de pan en leg ze even apart.

3. Romige champignonsaus maken (15 minuten)

Gebruik dezelfde pan voor extra smaak. Voeg wat olijfolie toe en bak de champignons op hoog vuur tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Strooi de bloem erover en roer kort door. Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij en blijf roeren tot je een gladde saus krijgt. Voeg de kookroom toe en laat 3-4 minuten zachtjes pruttelen tot de saus indikt.

Breng op smaak met peper en zout. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze nog een paar minuten meewarmen in de saus, zodat alle smaken goed samenkomen.

4. Serveren

Bestrooi het geheel met fijngehakte peterselie en serveer met aardappelpuree, rijst of vers stokbrood. Ook lekker met wat groene groenten erbij, zoals sperziebonen of broccoli.

Tips voor extra smaak:

  • Gebruik een scheutje witte wijn in de saus voor extra diepte.

  • Vervang kastanjechampignons eventueel door portobello of oesterzwammen.

  • Voor een pittigere twist: voeg een snufje paprikapoeder of chilivlokken toe aan het gehakt.

Met deze romige gehaktballetjes op tafel zit je altijd goed. Een eenvoudig, warm gerecht dat nooit teleurstelt – ideaal voor wie houdt van klassiek comfort met een moderne draai.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's