Gestoofde kip op grootmoeders wijze is veel meer dan een simpele maaltijd. Het is een gerecht doordrenkt met traditie en warmte, waarbij smaken en herinneringen samenkomen aan de eettafel. Dit recept brengt je terug naar de basis van puur koken, met liefde en aandacht bereid, precies zoals oma het vroeger deed. De combinatie van malse kip, zachte groenten en een rijke, aromatische saus zorgt ervoor dat iedereen aan tafel zich meteen thuis voelt.

Ingrediënten voor 4 personen:

Hoofd ingrediënten:

  • 1 kg kipstukken (drumsticks, kipdijen of een hele kip in stukken)

  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 rode paprika, in blokjes

  • 1 groene paprika, in blokjes

  • 1 wortel, in plakjes

  • 125 ml witte wijn of kippenbouillon

  • 400 ml kippenbouillon

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

  • 50 g ongezouten hazelnoten

  • 2 sneetjes oud wit brood

  • 30 ml extra vergine olijfolie

  • Verse peterselie voor garnering

Kruiden en specerijen:

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • 1 laurierblad

  • Snuf paprikapoeder

Bereiding

Stap 1: Voorbereiding (15 minuten)
Begin met het droogdeppen van de kipstukken met keukenpapier, zodat ze mooi kunnen bruinen. Kruid ze royaal met zout, peper en een snuf paprikapoeder. Snijd ondertussen alle groenten klaar volgens de beschrijving. Rooster de hazelnoten lichtjes in een droge pan totdat ze beginnen te geuren en zet ze apart.

Stap 2: Bakproces (20 minuten)
Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de kip rondom goudbruin, dit geeft het gerecht zijn mooie smaak en kleur. Haal de kip uit de pan en leg deze even opzij. Fruit daarna in dezelfde pan de ui, knoflook en paprika tot ze zacht en geurig zijn. Voeg de wortel en het laurierblad toe en roer alles goed door.

Stap 3: Stoofproces (60-75 minuten)
Leg de kipstukken terug in de pan bij de groenten. Schenk de witte wijn of kippenbouillon erbij, gevolgd door de resterende kippenbouillon. Strooi de gedroogde tijm over het geheel. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de kip langzaam sudderen voor ongeveer 60 minuten, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de kip boterzacht wordt. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg indien nodig wat extra bouillon toe.

Stap 4: Afwerking (10 minuten)
Verwijder het laurierblad uit de pan. Verkruimel de sneetjes oud brood over het gerecht voor een lichte binding en extra textuur. Strooi daarna de geroosterde hazelnoten eroverheen, dit geeft een verrassende crunch en nootachtige smaak. Werk af met wat verse peterselie voor een frisse kleur en smaak.

Serveeradvies

Serveer deze stoofschotel met een zachte aardappelpuree, rijst of knapperig brood om de heerlijke jus mee op te dippen. Deze gestoofde kip op grootmoeders wijze is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een warm familiegerecht waar iedereen zich mee verbonden voelt. De combinatie van malse kip, zoete paprika’s, knapperige hazelnoten en een kruidige saus zorgt gegarandeerd voor een gezellige avond aan tafel.

Eet smakelijk!