Griekse salade is een absolute klassieker die je het hele jaar door kunt maken, maar zeker in de zomer heerlijk verfrissend is. Deze salade combineert sappige groenten met zoute feta en smaakvolle olijven, aangevuld met een eenvoudige dressing die het geheel compleet maakt. Het is een perfecte bijgerecht bij gegrild vlees, vis of gewoon als lichte maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 middelgrote komkommer

  • 250 gram cherry tomaatjes

  • 150 gram Kalamata-olijven (of andere zwarte olijven)

  • 200 gram blokjes feta (liefst uit blik of vers)

  • 1 kleine rode ui (optioneel)

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

  • 1 eetlepel rode wijnazijn of citroensap

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • Verse peterselie of basilicum (een handvol, fijngehakt)

  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:

  1. Groenten voorbereiden
    Begin met het wassen van de komkommer en cherry tomaatjes. Snijd de komkommer in halve plakjes of kleine blokjes, afhankelijk van je voorkeur. Halveer de cherry tomaatjes voor extra sappigheid. Als je van een iets pittige smaak houdt, kun je een kleine rode ui heel fijn snipperen en toevoegen.

  2. Olijven en feta toevoegen
    Ontpit de olijven als dat nog niet gedaan is, en voeg ze heel of gehalveerd toe aan de groenten. Snijd of verkruimel de feta in flinke blokjes en meng deze voorzichtig door de salade. De feta zorgt voor een romige en licht zoute smaak die perfect contrasteert met de frisse groenten.

  3. Kruiden en dressing
    In een klein kommetje maak je de dressing door de olijfolie te mengen met de rode wijnazijn of citroensap. Voeg hier de gedroogde oregano aan toe en een snufje zout en peper. Roer alles goed door elkaar zodat de smaken goed samenkomen.

  4. Salade samenstellen
    Giet de dressing over de groenten en feta. Meng alles voorzichtig door elkaar, zodat de feta niet te veel breekt maar de smaken zich wel mooi verdelen. Voeg als laatste de verse peterselie of basilicum toe voor een extra frisse toets.

  5. Serveren
    Je kunt de Griekse salade direct serveren, maar als je de smaken nog iets beter wilt laten intrekken, is het fijn om de salade 10-15 minuten in de koelkast te zetten. Serveer het als lichte lunch, als bijgerecht bij de barbecue of met vers brood.

Tips en variaties:

  • Wil je een iets pittigere variant? Voeg dan wat fijngehakte rode peper toe aan de dressing.

  • Voor extra crunch kun je wat geroosterde pijnboompitjes of walnoten over de salade strooien.

  • Ook lekker: kappertjes of een paar druppels goede balsamicoazijn voor een zoet-zure twist.

  • Vervang de rode wijnazijn door verse citroensap voor een frissere, lichtzure smaak.

Deze Griekse salade is niet alleen makkelijk te maken, maar ook vol van smaak door de combinatie van verse groenten, zoute feta en kruidige olijven. Met slechts een paar ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde, kleurrijke salade op tafel die het hele gezin zal waarderen. Eet smakelijk!