Deze salade is eenvoudig, snel te maken en zit boordevol verse ingrediënten. De combinatie van romige avocado, sappige tomaten, zoute feta en kruidige basilicum zorgt voor een perfecte balans. De toevoeging van rode ui geeft net wat pit, terwijl een goede dressing en knapperige toppings zoals pijnboompitten het geheel afmaken. Deze salade is niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam en geschikt voor vegetariërs.

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

  • 2 rijpe avocado’s, in reepjes gesneden

  • 250 g cherrytomaten of romatomaten, in partjes

  • 100 g feta, in blokjes of verkruimeld

  • ½ rode ui, dun gesnipperd

  • Een handvol verse basilicumblaadjes, grof gescheurd

  • Optioneel: 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten

  • Optioneel: een paar olijven voor extra hartigheid

Dressing Suggestie 1 – Klassiek & Fris:

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

  • 1 eetlepel vers citroensap

  • 1 theelepel mosterd

  • 1 theelepel honing of agavesiroop

  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Meng alles goed in een kommetje tot een gladde dressing.

Dressing Suggestie 2 – Mediterraan met een kick:

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel rodewijnazijn

  • ½ teentje knoflook (geperst)

  • Snufje chilivlokken

  • Zout en peper

Deze dressing geeft de salade wat meer pit en diepte.

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden van de ingrediënten:
    Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schil, en snijd het vruchtvlees in mooie, stevige reepjes. Snijd de tomaten in partjes of helften, afhankelijk van de grootte. Snipper de rode ui dun en spoel eventueel kort af met koud water om de scherpte te verzachten.

  2. Salade opbouwen:
    Leg de tomaten op een schaal of in een ruime kom. Verdeel de avocado in reepjes er mooi overheen. Strooi de gesnipperde ui en de blokjes feta erover. Voeg de basilicumblaadjes toe.

  3. BerichtDressing toevoegen:
    Giet de dressing gelijkmatig over de salade vlak voor het serveren. Zo blijven de smaken fris en de avocado mooi van kleur.

  4. Toppings & extra’s:
    Rooster kort een eetlepel pijnboompitten in een droge pan en strooi ze over de salade voor een extra bite. Liever wat meer vulling? Voeg dan wat quinoa, kikkererwten of rucola toe als basis.

Serveeradvies:

Deze salade is heerlijk als lichte lunch, maar past ook perfect bij gegrilde vis, kip of een stukje stokbrood. Voor een volledig vegetarische maaltijd kun je er wat volkoren couscous of linzen aan toevoegen.

Een simpele salade, rijk van smaak – klaar in 15 minuten!