Soms heb je gewoon zin in een stevig, huiselijk gerecht dat makkelijk te maken is, heerlijk ruikt én iedereen aan tafel blij maakt. Deze hartige gehakttaart voldoet aan al die eisen – en meer. De combinatie van een kruidige rundergehaktvulling met een goudbruine, knapperige korst is onweerstaanbaar. Ideaal voor een doordeweekse maaltijd of om indruk te maken op gasten tijdens een diner. En het mooiste? Je maakt het gewoon met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt!

Of je nu voor een klassiek deeg met boter kiest of een snellere variant maakt in de blender, deze taart is veelzijdig én superlekker. Laten we meteen aan de slag gaan!

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 600 g rundergehakt (liefst fijngehakt)

  • ½ grote ui, gesnipperd

  • 1 rijpe tomaat (ontveld en fijngehakt, pitloos)

  • 3 teentjes knoflook, geperst of geraspt

  • 4 eetlepels tomatenpuree

  • Zout en peper naar smaak

Voor het deeg (blender-methode):

  • 200 g bloem

  • 100 g koude boter (in blokjes)

  • 1 ei (optioneel, voor wat extra binding)

  • 50 ml koud water (of naar behoefte)

 Bereiding

Stap 1: Deeg maken & vulling voorbereiden

Start met het deeg. Doe de bloem, boter, ei (optioneel) en water in een blender of keukenmachine. Mix tot het mengsel samenkomt tot een samenhangend, soepel deeg. Is het te droog? Voeg dan nog een klein beetje water toe. Is het te nat? Strooi er wat bloem bij.

Kneed het deeg kort met de hand tot een glad geheel, verpak het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

In de tussentijd bereid je de gehaktvulling. Doe het gehakt in een kom en meng dit goed met de ui, tomaat, knoflook en tomatenpuree. Breng royaal op smaak met zout en peper. Zorg dat alles goed verdeeld is, maar overmix het niet.

Stap 2: Taart vormen en bakken

Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).

Bestuif je werkblad licht met bloem en rol ongeveer tweederde van het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en randen van je taartvorm (ca. 20–24 cm doorsnede) te bekleden. Leg het deeg in de vorm en druk zachtjes aan.

Schep de gehaktvulling erin en strijk glad.

Rol het resterende deeg uit tot een deksel en leg dit over de vulling. Druk de randen goed dicht (eventueel met een vork) en maak een paar kleine inkepingen in het midden van het deksel zodat de stoom kan ontsnappen.

Bak de taart in het midden van de oven in 30 à 40 minuten goudbruin en gaar. Het deeg moet mooi knapperig zijn en de vulling volledig doorbakken.