Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Zacht gestoofde kippenpoten in romige champignonsaus snel, simpel en overheerlijk

Dit recept voor kippenpoten in een romige champignonsaus is eenvoudig te maken, maar smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. De kip is lekker mals, de saus vol en fluweelzacht, met de aardse smaak van gebakken champignons. Serveer het met rijst, aardappelpuree of een stuk knapperig brood – en je hebt een complete, troostrijke maaltijd.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de kip:

  • 4 kippenpoten (drumsticks of hele bouten)

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 2 eetlepels bloem (voor een licht krokant laagje)

  • 2 eetlepels olijfolie of boter

Voor de romige saus:

  • 250 g champignons, in plakjes gesneden (witte of kastanjechampignons)

  • 1 sjalot of 1 kleine ui, fijngesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 200 ml kippenbouillon

  • 200 ml kookroom of slagroom

  • 1 theelepel mosterd (optioneel, voor wat pit)

  • 1 theelepel gedroogde tijm of Italiaanse kruiden

  • 1 eetlepel versgehakte peterselie (voor garnering)

Bereiding:

1. Kippenpoten voorbereiden:
Dep de kippenpoten droog met keukenpapier. Bestrooi ze rondom met zout, peper en paprikapoeder. Strooi daarna de bloem erover en wrijf het in. Dit geeft straks een mooie kleur en textuur aan de kip.

2. Kippenpoten aanbakken:
Verhit de olie of boter in een ruime koekenpan of braadpan op middelhoog vuur. Bak de kippenpoten rondom goudbruin in zo’n 8–10 minuten. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn, want ze garen later verder in de saus. Haal ze uit de pan en leg ze even apart.

3. Champignons en smaakmakers:
In dezelfde pan (voeg indien nodig wat extra olie toe), fruit je de sjalot of ui 2 minuten tot glazig. Voeg daarna de champignons toe en bak ze al roerend totdat ze hun vocht verliezen en goudbruin kleuren, ongeveer 5–6 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.

4. Saus maken:
Blus het geheel af met de kippenbouillon en schraap de aanbaksels van de bodem los voor extra smaak. Roer daarna de room en mosterd erdoorheen, samen met de tijm of Italiaanse kruiden. Breng op smaak met zout en peper.

5. Kip terug in de pan:
Leg de kippenpoten voorzichtig terug in de saus. Zorg dat ze deels onderstaan en laat het geheel op laag vuur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Laat dit zo’n 25–30 minuten garen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.

6. Afwerken en serveren:
Proef de saus en breng indien nodig extra op smaak. Garneer met peterselie en serveer warm.

Serveerideeën:

  • Combineer met gestoomde broccoli, sperziebonen of een frisse salade.

  • Ook heerlijk met tagliatelle of aardappelpuree.

  • Voeg een scheutje witte wijn toe bij stap 4 voor een extra dimensie.

Eet smakelijk! Wil je een lichtere versie? Vervang dan de kookroom door lichte kookzuivel of een plantaardig alternatief zoals haverroom.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's