Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Griekse ovenschotel met een zomerse twist

Stel je voor: de warme Griekse zon, het geluid van het kabbelende water en de geur van kruiden die je terugbrengen naar de Egeïsche kust. Deze kritharaki-ovenschotel vangt dat gevoel in een bord: zachte pasta-met-rijstkorrels, rijkelijk gevuld met gekruid gehakt, romige saus en zoute feta. Een eerlijk, eenvoudig en smaakvol mediterraan familiegerecht dat perfect is voor een zonnige avond thuis!

 Ingrediënten (4 personen)

Vlees & saus

  • 500 g gemengd gehakt

  • 2 middelgrote uien, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 30 ml extra vergine olijfolie

  • 15 g tomatenpuree

  • 1 blik gepelde tomaten (425 ml)

  • 5 g suiker (optioneel)

  • 5 g zoete paprikapoeder

  • 3 g pittige paprikapoeder

  • 5 g gedroogde tijm

  • 15 g groentebouillonpoeder

  • 350 ml heet water

  • 100 ml volle melk

Overige

  • 250 g kritharaki-noedels (ebb pasta)

  • 150 g feta, grof verkruimeld

  • Verse peterselie voor de garnering

 Bereiding (in 6 stappen)

  1. Voorverwarmen & snijden
    Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak de ui en knoflook fijn en zet alles klaar voor een vlotte start.

  2. Ui, knoflook en gehakt bakken
    Verhit olijfolie in een grote pan. Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan het gehakt toe en bak rul, tot het lichtbruin kleurt.

  3. Saus opbouwen
    Roer de tomatenpuree, paprikapoeders en tijm erdoor. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg eventueel de suiker toe om de zuurgraad iets in balans te brengen.

  4. Bouillon toevoegen
    Los de groentebouillon op in heet water. Voeg dat en de volle melk toe aan de saus. Roer goed door. Voeg daarna de kritharaki-noedels toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

  5. Over in de oven
    Schep het mengsel in een ruime ovenschaal. Verkruimel de feta erover heen. Zet de schaal voor 25–30 minuten in de oven, totdat de feta licht goud kleurt en de korstjes licht krokant zijn.

  6. Serveren
    Laat de schotel vijf minuten rusten na het bakken. Bestrooi met fijngesneden verse peterselie en serveer meteen, bijvoorbeeld met knapperig brood of een frisse salade.

Tips & variaties

  • Gebruik verse tijm en peterselie voor meer aroma.

  • Blijf roeren tijdens bakken om aanbranden te voorkomen.

  • Laat de ovenschotel even rusten om de smaken te laten intrekken.

  • Voeg aan het eind een scheutje olijfolie extra vergine voor een verfijnde afwerking.

Variaties die je moet proberen:

  • Gebruik plantaardig gehakt voor een vegetarische versie.

  • Geitenkaas in plaats van feta voor een zachtere, romigere smaak.

  • Rooster groenten zoals paprika en courgette en meng mee voor extra kleur en textuur.

  • Speel met kruiden: voeg oregano, rozemarijn of zelfs een snufje kaneel voor een verrassende twist.

Met deze kritharaki-ovenschotel haal je een stukje zon, eenvoud en smaak in huis. Het gerecht is ideaal om vooraf klaar te maken, vult goed en past perfect in een gezellige, mediterrane avond thuis. Zet de schaal op tafel, steek een kaarsje aan en geniet! Smakelijk eten!

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's