Stel je dit voor: een warme zomeravond, de tafel buiten gedekt, het geluid van cicades op de achtergrond en een schaal met kleurrijke, sappige tomaten in een geurige marinade voor je neus. Deze Spaanse gemarineerde tomaten zijn geen alledaags bijgerecht, maar een traditioneel mediterraan gerecht dat eenvoud combineert met een diepgelaagde smaak. In Spanje zijn tomaten meer dan groenten; ze zijn een symbool van zon, leven en culinaire trots.

Met dit recept breng je een stukje van die Spaanse levensstijl naar je eigen keuken. Ideaal als fris voorgerecht, tapas-gerecht of als zomerse aanvulling bij de barbecue. En het mooiste? Je hebt nauwelijks kookervaring nodig – het draait allemaal om goede ingrediënten, geduld en liefde voor pure smaken.
Wat heb je nodig?
Voor een royale schaal (4 personen) gebruik je:
800-900 gram rijpe tomaten – bij voorkeur trostomaten of coeur de boeuf voor extra smaak
50 ml extra vergine olijfolie – voor een volle, fruitige basis
25 ml rode wijnazijn (9%) – voor de kenmerkende frisse zuren
30 ml water – om de marinade iets te verzachten
6 teentjes knoflook – fijngesnipperd of geperst, voor een diepe aroma
1 theelepel fijn zeezout – brengt de natuurlijke zoetheid van tomaten naar boven
3 theelepels suiker – voor een perfecte zoet-zuur balans
1 verse rode peper – zonder zaadjes, fijngehakt voor een subtiele kick
½ chilipeper – optioneel, als je houdt van wat extra pit
1 bosje verse dille – voor een anijsachtige frisheid
1 bosje platte peterselie – voor groene frisheid en een vleugje bitterheid

Zo maak je het
1. Bereid de tomaten voor
Was de tomaten goed en droog ze met keukenpapier. Snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Leg ze netjes in een lage schaal of ovenschaal, waarin ze kunnen marineren.
2. Maak de marinade
Meng in een kom de olijfolie, wijnazijn en water. Voeg daar de fijngesnipperde knoflook, het zout, de suiker en de fijngehakte pepers aan toe. Klop het geheel kort door elkaar zodat de smaken goed mengen.
3. Giet en laat rusten
Schenk de marinade over de tomatenplakjes. Zorg dat alle plakjes royaal bedekt zijn. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat de tomaten minstens 30 minuten in de koelkast marineren. Nog beter? Laat ze een paar uur staan – hoe langer, hoe intenser de smaak.
4. Afmaken met verse kruiden
Vlak voor het serveren hak je de dille en peterselie fijn. Strooi dit royaal over de tomaten. De frisheid van de kruiden maakt het gerecht helemaal af.

Serveer als…
Deze tomaten zijn heerlijk als onderdeel van een zomerse lunch, bij tapas, als bijgerecht bij gegrild vlees of vis, of gewoon met een stuk knapperig brood om de marinade mee op te deppen.
Tip: Deze marinade is zó lekker dat je hem ook kunt gebruiken over gegrilde courgette of aubergine.
Eet smakelijk – of zoals ze in Spanje zeggen: ¡Buen provecho!










