Ik maak deze broccoli-bloemkoolsoep zo vaak, dat het bijna een vast onderdeel van mijn weekmenu is geworden. De combinatie van zachte groenten, frisse kruiden en een vleugje witte wijn maakt deze soep niet alleen heerlijk smaakvol, maar ook lekker licht en gezond. Bovendien is het makkelijk te maken en perfect om restjes groenten in te verwerken.

Ingrediƫnten:
1 ui
1 wortel
1 prei
200 gram knolselderij
1 eetlepel plantaardige margarine (of olijfolie)
2 theelepels rietsuiker (voor een lichte karamelsmaak)
200 ml droge witte wijn
Zout naar smaak
250 gram bloemkoolroosjes
2 eetlepels citroensap
250 gram broccoliroosjes
5 takjes verse tijm
Versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Voorbereiden van de groenten:
Pel en snipper de ui fijn. Schil de wortel en snijd deze in kleine stukjes. Was de prei goed, snijd hem doormidden en vervolgens in dunne ringen. Schil de knolselderij en snijd ook deze in kleine blokjes.Groenten fruiten:
Verhit de margarine in een ruime soeppan en voeg de ui, wortel, prei en knolselderij toe. Bak ze op middelhoog vuur totdat ze beginnen te kleuren, ongeveer 5-7 minuten. Strooi de rietsuiker erbij en laat dit karamelliseren; dit geeft de soep een heerlijke diepe smaak.Blussen en koken:
Giet de witte wijn erbij en laat het even inkoken zodat de alcohol verdampt. Voeg daarna 600 ml water toe en een snufje zout. Laat de groenten ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen totdat ze mooi zacht zijn. Giet het mengsel dan over in een andere pan of pureer het in de huidige pan als die groot genoeg is.Bloemkool koken:
Was de bloemkoolroosjes en kook ze circa 10 minuten in kokend water met een beetje zout en citroensap. Het citroensap zorgt ervoor dat de bloemkool zijn kleur behoudt. Giet af en zet apart.Broccoli blancheren:
Was de broccoliroosjes, blancheer ze 3 minuten in kokend gezouten water en dompel ze daarna meteen onder in ijswater. Zo blijft de broccoli mooi groen en knapperig.Soep afmaken:
Breng de groentebouillon weer aan de kook en voeg ongeveer tweederde van de tijmtakjes toe. Kruid de soep met peper en zout naar smaak. Verwarm de broccoli en bloemkool in de soep en verdeel daarna de soep met groenten over kommen.Serveren:
Garneer elke kom met de achtergehouden verse tijm voor een mooie en frisse touch. Eventueel kun je er een scheutje room of wat extra verse kruiden bij doen.

Serveersuggesties:
Deze soep is heerlijk met een stuk knapperig brood of een zachte ciabatta. Ook past het perfect bij een lichte salade met citrusfruit, of als voorgerecht bij een zomerse maaltijd met gegrilde kip of vis.
Deze broccoli-bloemkoolsoep is niet alleen gezond en voedzaam, maar ook vol van smaak dankzij de combinatie van groente, witte wijn en verse tijm. Het is een ideaal gerecht om regelmatig te maken ā simpel, snel en altijd lekker!
Eet smakelijk!










