Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Kaneel en appel in stijl feestelijke appeltaart met vlechtdecoratie

Er is iets magisch aan de geur van versgebakken appeltaart. De warme tonen van kaneel, de zoete appelvulling en de knapperige, goudbruine korst roepen een gevoel van huiselijkheid op. Maar waarom zou je deze klassieker niet een extra feestelijk jasje geven? Deze kaneel-appeltaart met vlechtdeeg is niet alleen verrukkelijk, maar ook prachtig om te serveren bij elke gelegenheid – of het nu een zomerpicknick is of een knusse koffiemiddag.

Ingrediënten

Voor de appelvulling:

  • 5 middelgrote appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in plakjes

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 eetlepels kristalsuiker

  • 1 theelepel gemalen kaneel

  • 1 theelepel maïzena (of bloem)

  • Snufje nootmuskaat (optioneel)

Voor het deeg:

  • 300 g bloem

  • 130 g koude boter, in blokjes

  • 100 g kristalsuiker

  • 1 ei + 1 eidooier

  • Snufje zout

  • Geraspte schil van 1 citroen

Extra:

  • 1 ei om het deeg mee te bestrijken

  • Poedersuiker voor decoratie (optioneel)

1. Vulling voorbereiden

Meng de plakjes appel met het citroensap, suiker, kaneel en eventueel wat nootmuskaat. Doe dit in een pan en verwarm zachtjes, ongeveer 5-7 minuten, tot de appels iets zachter zijn en vocht loslaten. Roer de maïzena erdoor om de vulling iets te binden. Laat het mengsel daarna volledig afkoelen.

2. Deeg maken

Meng de bloem en koude boter met je handen of in een keukenmachine tot een kruimelig geheel. Voeg suiker, ei, zout en citroenschil toe en kneed tot een glad deeg. Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

3. De taart vormen

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed een ingevette springvorm (24-26 cm). Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep vervolgens de afgekoelde appelvulling erin.

Rol het overige deeg uit en snijd in smalle repen. Maak hiermee een vlechtmotief over de bovenkant van de taart: leg eerst een rij horizontale repen, vouw enkele terug en leg er dan een verticale reep overheen. Wissel dit af tot er een mooi vlechtwerk ontstaat.

Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei voor een mooie glans.

4. Bakken en serveren

Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin is en de appels bubbelen. Laat de taart afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer met slagroom of een bolletje vanille-ijs.

Tip:

Wil je de smaken nog dieper maken? Voeg wat rozijnen toe aan de appelvulling of een handje walnoten voor een extra crunch.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's