Er is iets bijzonders aan ovenschotels. Ze brengen comfort, geurige gezelligheid en smaken die zich perfect met elkaar vermengen. En het mooiste? Je hoeft er geen keukenprins(es) voor te zijn. Deze aardappel-tomaat-gehaktschotel is er zo één: eenvoudig te maken, vol hartige smaken, en een gegarandeerde favoriet voor jong en oud. Ideaal voor een doordeweekse avond wanneer je iets lekkers op tafel wil zetten zonder gedoe – of juist perfect voor een luie zondag, wanneer de oven het werk doet en het huis zich vult met een onweerstaanbare geur.

Deze ovenschotel combineert zachte aardappelschijfjes, sappige tomaten en gekruid rundergehakt, afgemaakt met een knapperig laagje van paneermeel en gesmolten Parmezaanse kaas. Het is een schotel die doet denken aan de Italiaanse keuken, maar met een eigen twist – en alles gewoon met ingrediënten uit je keukenkastje. Klaar om te beginnen?

Wat heb je nodig?

  • 3 aardappelen

  • 3 tomaten

  • 3 uien

  • 400 g rundergehakt

  • 2-3 eetlepels paneermeel

  • 40 g Parmezaanse kaas (geraspt)

  • Zout, peper, oregano

  • Olijfolie

Zo maak je deze ovenschotel

Stap 1 – Voorbereiden:
Verwarm je oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en kook ze in licht gezouten water tot ze nét gaar zijn (ongeveer 10-12 minuten). Laat even afkoelen en snijd ze dan in dunne plakjes. Snijd intussen ook de uien in ringen en de tomaten in schijfjes.

Stap 2 – Het gehaktmengsel:
Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg de uien toe en bak mee tot ze zacht en glazig zijn. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een flinke snuf oregano. Haal de pan van het vuur en voeg een paar eetlepels paneermeel toe zodat het mengsel iets steviger wordt.

Stap 3 – De opbouw:
Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Begin met een laag aardappelschijfjes, gevolgd door het gehakt-uienmengsel en dan een laag tomaten. Herhaal deze lagen tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag tomaten, bestrooi die met een beetje paneermeel en royaal met Parmezaanse kaas. Besprenkel tot slot met een beetje olijfolie.

Stap 4 – De oven in:
Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 25 tot 30 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin en knapperig is.

Smullen maar!

Zodra je deze ovenschotel uit de oven haalt, weet je genoeg: dit wordt genieten. De geur van gebakken Parmezaanse kaas, de sappigheid van tomaat, en het zachte hart van gekruide aardappel en gehakt smelten perfect samen tot een warme, voedzame maaltijd. Serveer er een simpele groene salade bij of wat knapperig brood, en je hebt een complete maaltijd waar het hele gezin blij van wordt.

En zeg nou zelf: is er iets fijner dan met minimale inspanning een huisgemaakte klassieker uit de oven te toveren? Eentje die je met liefde én met trots op tafel zet. Eet smakelijk! 🍽️