Een zomerse salade die licht, voedzaam én verrassend lekker is
Op zoek naar een salade die zowel fris als vullend is? Deze moderne twist op de klassieke tabbouleh is perfect als lichte lunch, bijgerecht bij de barbecue of als gezond avondmaal. We vervangen de traditionele bulgur door quinoa – lekker luchtig én glutenvrij – en voegen sappige tomaten, knapperige paprika en verfrissende komkommer toe. De combinatie van verse kruiden, citroen en olijfolie maakt dit gerecht helemaal af.
Of je nu een picknick plant, meal prept voor de week of gewoon zin hebt in iets fris: deze salade is een winnaar.
🛒 Ingrediënten (voor 4 personen)
150 g quinoa
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 komkommer, geschild en in blokjes
200 g kerstomaatjes, gehalveerd
2 bosuitjes, fijngesneden
1 bos peterselie, fijngehakt
10 blaadjes verse munt, fijngehakt
Sap van 1 citroen
3 eetlepels extra vierge olijfolie
Zout en peper naar smaak
Optioneel:
½ rode ui, zeer fijn gesnipperd
50 g feta voor erbij of eroverheen verkruimeld
🍋 Zo maak je het
1. Kook de quinoa
Spoel de quinoa goed af onder koud water om de bittere smaak te verwijderen. Kook vervolgens in dubbele hoeveelheid water (bijv. 300 ml) volgens de aanwijzingen op de verpakking – meestal zo’n 10-15 minuten. Laat daarna goed afkoelen en eventueel uitlekken in een zeef.
2. Snijd de groenten
Snijd intussen de paprika, komkommer en tomaatjes in kleine blokjes. Hoe fijner gesneden, hoe meer smaken zich straks vermengen zoals bij een echte tabbouleh.
3. Hak de kruiden
Hak de peterselie en munt zo fijn mogelijk. De kruiden vormen de ziel van tabbouleh, dus wees niet te zuinig! Bosuitjes geven een milde uiensmaak zonder te overheersen.
4. Meng en breng op smaak
Doe de afgekoelde quinoa in een grote kom. Voeg alle gesneden groenten, kruiden, citroensap en olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Laat de salade bij voorkeur een halfuurtje in de koelkast rusten voordat je hem serveert – dan smaakt hij nóg beter.
🥗 Serveerideeën
Als lunch met een pitabroodje en hummus
Als bijgerecht bij gegrild vlees of halloumi
Als maaltijdsalade met wat geroosterde kikkererwten of feta erover
🌞 Einde vol smaak
Deze frisse quinoa tabbouleh is hét bewijs dat gezond ook heerlijk kan zijn. Hij zit vol smaak, kleur en textuur en is binnen no-time klaar. Perfect voor zomerse dagen of als licht tegenwicht op zwaardere menu’s. Serveer ‘m koud en laat iedereen genieten van deze voedzame, mediterrane traktatie.
Eet smakelijk – en vergeet niet een extra lepel voor jezelf te bewaren!