Boerenpan is een heerlijk en voedzaam gerecht dat perfect past bij drukke doordeweekse avonden. Dit eenvoudige éénpansgerecht combineert aardappelen, spruitjes, kipfilet en kalkoenham tot een smakelijke, uitgebalanceerde maaltijd boordevol eiwitten, vezels en vitaminen. Het is een ideale manier om meer groenten binnen te krijgen, terwijl je toch geniet van een huiselijke en verwarmende maaltijd die snel op tafel staat. Hieronder vind je een compleet recept met handige tips en suggesties.

Ingrediënten
200 gram aardappelen, geschild en in blokjes
200 gram spruitjes, schoongemaakt en gestoomd
150 gram kipfilet, in reepjes gesneden
75 gram kalkoenham, in blokjes
1 ui, fijngehakt
2 eetlepels kookroom (15% vet)
0,5 eetlepel olijfolie
Kruidenmix naar smaak (bijvoorbeeld steakkruiden)
Zout naar smaak
Snufje nootmuskaat
Optioneel: zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze
Was de kipfilet en dep droog. Snijd de kip in dunne reepjes.
Verhit 0,5 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de kalkoenhamblokjes eerst lichtbruin.
Voeg de kipreepjes toe en bak ze rondom gaar in ongeveer 3-4 minuten. Breng het vlees op smaak met de kruidenmix. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
Verhit in dezelfde pan 1 eetlepel olijfolie en bak de aardappelblokjes afgedekt gedurende 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal dan het deksel eraf en bak nog eens 10 minuten, af en toe omscheppend.
Voeg de fijngehakte ui toe tijdens de laatste 2 minuten van het bakken, zodat deze mooi glazig wordt.
Meng de gestoomde spruitjes, kip en kalkoenham door de aardappelen. Roer goed door.
Voeg de kookroom toe en laat het geheel nog 3-4 minuten zachtjes sudderen op middelhoog vuur.
Breng op smaak met zout, nootmuskaat en eventueel peper.
Serveer de boerenpan direct, bijvoorbeeld met een frisse groene salade voor extra kleur en crunch.

Tips en variaties
Vervanging kipreepjes: Heb je liever iets anders dan kip? Gebruik dan reepjes rundvlees, stukjes worst, vegetarische kipstukjes of zelfs gerookte tofu voor een plantaardige variant.
Groentetips: Voeg eens wat fijngesneden wortel, paprika of courgette toe voor een extra boost aan kleur en vitamines. Ook rode ui geeft een heerlijke smaak.
Kruiden: Varieer met rozemarijn, tijm of gerookt paprikapoeder voor een verrassende twist.
Snelkoken: Gebruik voor nog snellere bereiding voorgekookte aardappelen of aardappelblokjes uit de diepvries.
Voedingswaarde
Dit gerecht is rijk aan eiwitten, vezels en vitamine C en K dankzij de combinatie van vlees en spruitjes. De kookroom zorgt voor een romige bite zonder te zwaar te zijn, en de aardappelen maken het lekker vullend.

Serveeradvies
De boerenpan is perfect om warm te serveren, waarbij iedereen zijn bord kan vullen met de geurige mix. Een frisse salade met bijvoorbeeld rucola, komkommer en kerstomaatjes past er uitstekend bij en zorgt voor een mooie balans tussen warm en fris. Dit gerecht is ook prima geschikt als restje; bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast en geniet er de volgende dag weer van, bijvoorbeeld als lunch of snelle avondmaaltijd.
Met dit recept zet je binnen 40 minuten een voedzame, smaakvolle maaltijd op tafel waar het hele gezin blij van wordt!










