Griekse souvlaki is meer dan alleen een gerecht – het is een beleving. De geur van gegrild vlees, gemarineerd in citroen, knoflook en oregano, roept direct beelden op van zwoele zomeravonden op een Grieks terras. Het goede nieuws? Je hoeft geen vliegtuig te pakken om hiervan te genieten. Met een paar simpele ingrediënten en een beetje voorbereiding maak je thuis de allerlekkerste souvlaki spiezen. Heerlijk voor op de barbecue, in een grillpan of zelfs gewoon in de oven!

Wat is souvlaki?
Souvlaki betekent letterlijk “spiesje” in het Grieks en wordt traditioneel gemaakt van gemarineerde stukjes varkensvlees die aan houten stokjes worden gegrild. Tegenwoordig zie je ook veel variaties met kip, rund, lam of zelfs vegetarisch. In Griekenland wordt souvlaki vaak geserveerd met pitabrood, tzatziki, tomaat, ui en frietjes – als streetfood of als volwaardige maaltijd.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de souvlaki:
600 gram varkenshaas of kipfilet (in blokjes van 2 cm)
2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
2 eetlepels citroensap
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel tijm
1 theelepel paprikapoeder (liefst gerookt)
1/2 theelepel gemalen komijn
Zout en peper naar smaak

Extra:
8 houten satéprikkers (30 min. weken in water zodat ze niet verbranden)
Citroenpartjes (voor serveren)
Optioneel: ui, paprika of courgette in grove stukken (voor extra groenten op de spies)
Bereidingswijze
Stap 1 – Snijd en marineer:
Snijd het vlees in gelijke blokjes voor een gelijkmatige garing. Meng in een kom de olijfolie, citroensap, knoflook, oregano, tijm, paprikapoeder, komijn, zout en peper. Voeg het vlees toe en schep goed om zodat alle stukjes bedekt zijn. Dek af en laat minstens 1 uur (maar liever 4 tot 8 uur) marineren in de koelkast.
Stap 2 – Rijg de spiezen:
Rijg het vlees aan de satéprikkers. Je kunt ook stukken ui, paprika of courgette afwisselend ertussen rijgen voor extra kleur, smaak en vitamines.
Stap 3 – Grillen of bakken:
Verhit een grillpan, barbecue of gewone koekenpan op middelhoog vuur. Voeg eventueel een beetje olie toe als je geen antiaanbaklaag gebruikt. Grill de spiezen in 8-10 minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig om voor een mooie kleur en gelijkmatige bereiding. In de oven kan ook: 15 minuten op 200°C, halverwege keren.

Serveer met…
Tzatziki: Meng Griekse yoghurt met geraspte komkommer, knoflook, olijfolie, dille en een beetje citroensap. Bekijk hier ons eigen recept om Tzatziki te maken
Pitabrood: Even opwarmen op de grill of in een droge koekenpan.
Koolsalade of Griekse salade: Voor frisheid naast het kruidige vlees.
Frietjes of aardappeltjes uit de oven: Voor de échte Griekse ervaring.
Citroenpartjes: Om vlak voor het eten over de souvlaki te persen voor een frisse toets.

Tips & variaties
Geen vleesliefhebber? Vervang het vlees door blokjes halloumi, champignons of tofu en marineer op dezelfde manier.
Meer pit? Voeg wat chilivlokken of een beetje harissa toe aan de marinade.
Vooraf klaarmaken? Je kunt de spiezen een dag van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast tot je ze gaat grillen.
Kidsproof? Snijd het vlees iets kleiner en serveer met frietjes en ketchup – gegarandeerd succes!
Zelf souvlaki maken is helemaal niet moeilijk, maar wel ontzettend lekker en veelzijdig. Je kunt de smaken helemaal aanpassen aan je eigen voorkeur en het is ook nog eens ideaal voor etentjes, barbecues of gewoon een doordeweekse maaltijd die net even anders mag zijn. Of je het nu eet met een frisse salade of warm pitabrood, één ding is zeker: deze souvlaki-spiezen brengen een vleugje Griekenland naar je bord.
Kali orexi – eet smakelijk! 🥂










