Er zijn van die gerechten die simpel zijn om te maken, maar tóch heel verrassend uit de hoek komen. Dit recept voor courgette-wortel beignets met mozzarella hoort daar absoluut bij. Het combineert de frisse smaak van groenten met de romige zachtheid van gesmolten kaas. Het resultaat: luchtige, goudbruine beignets die je zowel als snack, bijgerecht of lichte maaltijd kunt serveren. Ideaal voor wie snel iets gezonds en toch lekkers op tafel wil zetten.

Het mooie van dit recept is dat je geen ingewikkelde ingrediënten nodig hebt. Met wat courgettes, een wortel en een stukje mozzarella kom je al een heel eind. Bovendien kun je eindeloos variëren: serveer ze met een frisse yoghurtdip, leg ze op een salade of gebruik ze zelfs als vleesvervanger in een broodje. Hieronder lees je stap voor stap hoe je deze heerlijke beignets maakt.
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 middelgrote courgettes
1 wortel
2 eieren
60 g mozzarella
40 g paneermeel
2 eetlepels bloem
Zout en peper naar smaak
Knoflookpoeder naar smaak
Gedroogde tijm naar smaak
Olijfolie (voor het bakken)

Bereiding
1. Groenten voorbereiden
Begin met het wassen van de courgettes. Rasp ze fijn en knijp ze daarna goed uit in een schone theedoek of keukenpapier. Dit is belangrijk, want courgettes bevatten veel vocht. Als je dit niet verwijdert, worden de beignets te slap en vallen ze sneller uit elkaar.
Rasp daarna de wortel en voeg deze toe aan de uitgeknepen courgette. Samen vormen ze de basis van je beslag.
2. Het mengsel maken
Breek de eieren in een ruime kom en klop ze lichtjes los. Voeg de geraspte groenten toe, samen met de blokjes mozzarella, bloem en paneermeel. Breng op smaak met zout, peper, een snufje knoflookpoeder en wat tijm.
Meng alles goed door elkaar met een lepel of je handen tot er een samenhangend mengsel ontstaat. Het moet stevig genoeg zijn om er kleine hoopjes van te maken, maar nog wel wat vochtig.
3. Beignets vormen
Gebruik twee lepels om kleine porties van het beslag te scheppen en licht te vormen. Je hoeft ze niet perfect rond te maken: de rustieke uitstraling hoort juist bij deze beignets.
4. Bakken
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de beignets op middelhoog vuur aan beide kanten 3 tot 4 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Zorg ervoor dat de olie goed heet is voordat je begint, zodat ze niet te veel olie opnemen.
Laat ze na het bakken kort uitlekken op een stuk keukenpapier.

Serveeradvies
Deze courgette-wortel beignets zijn heerlijk op zichzelf, maar nog lekkerder met een frisse dip. Denk bijvoorbeeld aan knoflooksaus, een yoghurtdressing met verse kruiden of zelfs een pittige chilisaus. Ook passen ze perfect bij een salade of als bijgerecht bij een stukje vis of kip.
Tip
Wil je een lichtere variant? Bak de beignets dan niet in de pan, maar leg ze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel ze licht met olijfolie. Zet ze vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Zo worden ze net zo knapperig, maar met minder vet.
Zo maak je in minder dan een half uur deze smaakvolle en voedzame beignets. Perfect voor een doordeweekse avond, maar ook leuk om te serveren tijdens een borrel of etentje.










