Stel je een dampende ovenschotel voor: goudbruin van boven, romig van binnen, vol met sappige kipstukjes en zachte champignons. Deze rijstgratin is hét gerecht voor drukke doordeweekse avonden of gezellige familiediners. Met weinig moeite zet je een maaltijd op tafel die iedereen laat watertanden. Dankzij de combinatie van kip, champignons en romige saus is elke hap een feestje voor de smaakpapillen.

Ingrediënten voor 4 personen:
300 g gekookte rijst (bij voorkeur basmati of langkorrel)
300 g kipfilet, in blokjes
250 g champignons, in plakjes
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
200 ml crème fraîche
80 g geraspte kaas (Emmental, Comté of een andere stevige kaas)
1 eetlepel olijfolie
Zout en peper naar smaak
1 theelepel tijm (optioneel)

Bereiding:
Stap 1: Kip en Ui Bakken
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit dit 2 minuten tot het geurig is. Doe de kipblokjes erbij en bak ze 5 tot 7 minuten tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout, peper en eventueel tijm voor een extra kruidige touch.
Stap 2: Champignons Toevoegen
Voeg de plakjes champignon toe aan de pan en bak nog eens 5 minuten. De champignons laten vocht los, dat mengt zich met de kip en ui tot een heerlijke basis voor je saus.
Stap 3: Romige Saus Maken
Roer de crème fraîche door het kip-champignonmengsel en laat 2 tot 3 minuten zachtjes sudderen, zodat de saus iets indikt. Voeg de gekookte rijst toe en meng alles goed door elkaar. Zo krijgt iedere rijstkorrel een romige coating en een volle smaak.
Stap 4: Gratineren
Schep het mengsel in een ovenvaste schaal en strooi de geraspte kaas erover. Plaats de schaal 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C, totdat de bovenkant goudbruin en bubbelend is.

Waarom deze rijstgratin gezond is
Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam. Kip levert hoogwaardige eiwitten, champignons zijn rijk aan vezels en antioxidanten, en de rijst voorziet je van energie en koolhydraten. De crème fraîche geeft romigheid zonder het geheel te zwaar te maken, en extra groenten zoals broccoli of doperwten kunnen de voedingswaarde verder verhogen.
Tips voor Variatie:
Voeg een vleugje mosterd of kerriepoeder toe voor een pittige twist.
Kies voor volkorenrijst om het vezelgehalte te verhogen.
Extra groenten zoals paprika, courgette of spinazie maken de gratin nog kleurrijker en voedzamer.
In minder dan een uur heb je een smaakvolle, romige ovenschotel op tafel staan. Perfect voor een familiediner, een gezellige maaltijd met vrienden, of gewoon een avond waarop je jezelf wilt trakteren op comfort food.










