Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Romig hartig en toch fris witlofstamppot met spek en kaas in 25 minuten op tafel

Stamppot is iets wat veel mensen automatisch aan de winter koppelen, maar wist je dat je het ook heel goed in de zomer kunt eten? Deze witlofstamppot met spek en kaas is daar het perfecte voorbeeld van. De frisse, licht bittere smaak van de witlof combineert fantastisch met het zoute van de spekjes en de romige aardappelpuree. De kaas maakt het geheel extra smeuïg en vol van smaak. Serveer het op een wat koelere zomeravond of als lunchgerecht met een frisse salade ernaast. Zo krijg je een gerecht dat zowel vullend als verrassend licht is.

aardappels schillen
aardappels schillen

Dit recept is bovendien heel eenvoudig te maken en staat in minder dan een half uur op tafel. Het is ook ideaal om restjes aardappelen of witlof op te maken. En misschien wel het beste: het is een gerecht dat zowel jong als oud meestal heerlijk vindt.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen (geschild en in stukken)

  • 300 g witlof (in reepjes gesneden)

  • 150 g spekblokjes

  • 100 g geraspte kaas (bijvoorbeeld oude kaas voor een krachtige smaak)

  • 100 ml melk

  • 50 g boter

  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Aardappelen koken
    Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat de aardappelen kort droogstomen met het deksel schuin op de pan.

  2. Spekjes en witlof bakken
    Terwijl de aardappelen koken, verhit je een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes zonder olie of boter tot ze goudbruin en krokant zijn. Voeg de gesneden witlof toe en bak dit 4 tot 5 minuten mee, tot het wat geslonken is en de scherpe smaak iets is afgenomen. Zet het vuur uit.

  3. Puree maken
    Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Voeg de boter en melk toe en blijf stampen tot je een smeuïge, gladde puree hebt.

  4. Alles samenvoegen
    Schep het spek-witlofmengsel door de aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas erover en roer goed door, zodat de kaas smelt en alles één romig geheel vormt. Proef en breng op smaak met zout en peper.

  5. Serveren
    Serveer de witlofstamppot direct, eventueel met wat extra geraspte kaas bovenop voor een extra hartige bite.

Tip:

  • Voor een zomerse twist kun je wat fijngesneden verse bieslook of peterselie toevoegen voor extra frisheid.

  • Liever vegetarisch? Laat de spekblokjes weg en vervang ze door gebakken champignons of geroosterde noten voor een crunchy effect.

Met deze witlofstamppot haal je het beste van twee werelden in huis: de romige comfortfood-structuur van een klassieke stamppot, maar met een frisse twist waardoor hij ook op warme dagen prima smaakt.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's