Stamppot is iets wat veel mensen automatisch aan de winter koppelen, maar wist je dat je het ook heel goed in de zomer kunt eten? Deze witlofstamppot met spek en kaas is daar het perfecte voorbeeld van. De frisse, licht bittere smaak van de witlof combineert fantastisch met het zoute van de spekjes en de romige aardappelpuree. De kaas maakt het geheel extra smeuïg en vol van smaak. Serveer het op een wat koelere zomeravond of als lunchgerecht met een frisse salade ernaast. Zo krijg je een gerecht dat zowel vullend als verrassend licht is.

Dit recept is bovendien heel eenvoudig te maken en staat in minder dan een half uur op tafel. Het is ook ideaal om restjes aardappelen of witlof op te maken. En misschien wel het beste: het is een gerecht dat zowel jong als oud meestal heerlijk vindt.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg aardappelen (geschild en in stukken)
300 g witlof (in reepjes gesneden)
150 g spekblokjes
100 g geraspte kaas (bijvoorbeeld oude kaas voor een krachtige smaak)
100 ml melk
50 g boter
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze
Aardappelen koken
Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat de aardappelen kort droogstomen met het deksel schuin op de pan.Spekjes en witlof bakken
Terwijl de aardappelen koken, verhit je een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes zonder olie of boter tot ze goudbruin en krokant zijn. Voeg de gesneden witlof toe en bak dit 4 tot 5 minuten mee, tot het wat geslonken is en de scherpe smaak iets is afgenomen. Zet het vuur uit.Puree maken
Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Voeg de boter en melk toe en blijf stampen tot je een smeuïge, gladde puree hebt.Alles samenvoegen
Schep het spek-witlofmengsel door de aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas erover en roer goed door, zodat de kaas smelt en alles één romig geheel vormt. Proef en breng op smaak met zout en peper.Serveren
Serveer de witlofstamppot direct, eventueel met wat extra geraspte kaas bovenop voor een extra hartige bite.

Tip:
Voor een zomerse twist kun je wat fijngesneden verse bieslook of peterselie toevoegen voor extra frisheid.
Liever vegetarisch? Laat de spekblokjes weg en vervang ze door gebakken champignons of geroosterde noten voor een crunchy effect.
Met deze witlofstamppot haal je het beste van twee werelden in huis: de romige comfortfood-structuur van een klassieke stamppot, maar met een frisse twist waardoor hij ook op warme dagen prima smaakt.










