Fris, eenvoudig en boordevol smaak
Op zoek naar een lichte, smaakvolle maaltijd die je in een handomdraai op tafel zet? Deze pastasalade met cherrytomaatjes, mozzarella en verse basilicum is perfect voor warme dagen, als lunch of bijgerecht bij de barbecue. De salade combineert de frisheid van tomaat en citroen met de romigheid van mozzarella en de aromatische kracht van Italiaanse kruiden. Het geheim zit hem in de vinaigrette: een simpele, maar krachtige dressing op basis van olijfolie en balsamico-azijn die alle smaken samenbrengt.

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
Voor de salade:
2 kopjes cherrytomaten, gehalveerd
225 gram mozzarella bolletjes (of een stuk verse mozzarella in blokjes gesneden)
1/4 kop verse basilicumblaadjes, fijn gesneden
225 gram droge pasta (bijv. farfalle, penne of fusilli)
Voor de vinaigrette:
1/4 kop extra vergine olijfolie
1/4 kop balsamicoazijn
2 à 3 eetlepels versgeperst citroensap
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, tijm)
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel zwarte peper

Bereidingswijze:
1. Kook de pasta:
Breng een ruime pan water aan de kook met een snufje zout. Voeg de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en spoel kort onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat de pasta volledig afkoelen.
2. Bereid de salade:
Doe de gehalveerde cherrytomaten in een grote schaal. Voeg de mozzarella en fijngesneden basilicum toe. Schep voorzichtig om zodat de smaken zich beginnen te mengen.
3. Maak de vinaigrette:
Meng in een apart kommetje de olijfolie, balsamicoazijn, citroensap, knoflook, Italiaanse kruiden, zout en peper. Roer goed door met een vork of garde tot je een gladde, geurige dressing hebt.
4. Combineer alles:
Doe de afgekoelde pasta bij de tomaten en mozzarella in de schaal. Giet de vinaigrette eroverheen en meng alles rustig door, zodat de dressing zich goed verdeelt over alle ingrediënten.
5. Laat trekken:
Dek de salade af en laat hem minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Zo kunnen de smaken intrekken en komt de salade het best tot zijn recht.

Tip: Deze salade kun je prima van tevoren maken. Hij blijft in de koelkast tot 2 dagen lekker vers.
Serveeradvies:
Heerlijk als bijgerecht bij gegrild vlees of vis, of gewoon als lichte hoofdmaaltijd met een stuk knapperig brood erbij. Perfect voor picknicks, tuinfeestjes of gewoon een doordeweekse zomeravond.










