Ben je op zoek naar een snelle, originele avondmaaltijd die zowel zoet als hartig combineert? Dan is deze ananas-gehaktbal bowl een schot in de roos. Sappige gehaktballetjes van varkensgehakt, gegaard in een kleverige saus met ananassap, sojasaus en hoisinsaus – allemaal geserveerd bovenop een bedje van warme rijst. De frisse ananas maakt het geheel licht en tropisch, terwijl de saus zorgt voor een heerlijke umami-smaak. Ideaal voor doordeweeks, maar ook leuk genoeg voor in het weekend!

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
Voor de gehaktballen:
250 gram half-om-half gehakt (varkensgehakt kan ook puur)
1 ei
2 eetlepels paneermeel
2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
1 kleine ui (zeer fijn gesnipperd)
Zout en versgemalen peper naar smaak
Voor de saus:
100 ml ananassap (uit blik of vers)
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel hoisinsaus (verkrijgbaar bij de supermarkt of toko)
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 theelepel maïzena opgelost in 2 eetlepels water

Overige:
1 blik ananasstukjes (ca. 200 gram uitgelekt gewicht)
300 gram witte rijst (gekookt, of gebruik restjes)
2 bosuitjes (in ringetjes gesneden, voor de garnering)
Eventueel: geroosterde sesamzaadjes of verse koriander als extra topping
Zo maak je het:
Gehaktballen draaien:
Meng het gehakt met het ei, paneermeel, knoflook, ui, zout en peper in een kom. Kneed goed door met je handen of een vork tot alles mooi gemengd is. Vorm met natte handen kleine gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.Balletjes bakken:
Verhit een scheutje olie in een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballen rondom bruin in ongeveer 8 à 10 minuten, tot ze volledig gaar zijn. Haal ze daarna uit de pan en zet even apart.De saus bereiden:
Giet in dezelfde pan het ananassap, de sojasaus, hoisinsaus en bruine suiker. Breng al roerend aan de kook. Voeg vervolgens het maïzena-papje toe om de saus wat te binden. Laat het geheel een paar minuten zachtjes koken tot de saus mooi dik is.Samenvoegen:
Doe de gehaktballen en de ananasstukjes terug in de pan. Meng alles voorzichtig door de saus zodat de balletjes en ananas goed bedekt zijn. Laat nog 2-3 minuten doorwarmen.Serveren:
Verdeel de gekookte rijst over diepe borden of kommen. Schep daarbovenop de gehaktballen met ananas en saus. Garneer met ringetjes bosui en eventueel wat sesamzaadjes of koriander voor extra smaak.

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of roergebakken groenten voor een complete maaltijd. Deze bowl is ook prima geschikt om vooraf te maken – de smaken worden alleen maar beter als het even staat!
Eet smakelijk! 🍚🍍










