Zin in een borrelhapje dat gegarandeerd indruk maakt, maar weinig moeite kost? Maak kennis met de Bruschetta Dip – een verrukkelijke twist op de klassieke Italiaanse bruschetta. Waar je normaal stokbroodjes belegt met tomaat en basilicum, serveer je het hier als een kleurrijke, romige dip die perfect samengaat met knapperige toastjes of ciabatta.

Deze dip bestaat uit een smaakvolle tomaten-basilicum topping bovenop een romige laag van roomkaas, mozzarella en Parmezaan. Of je nu gasten ontvangt of gewoon jezelf wilt trakteren, dit is comfort food op z’n best – fris, smeuïg en verslavend lekker.
Ingrediënten (voor 4–6 personen):
Voor de bruschetta-topping:
4 Roma-tomaten, in kleine blokjes
¼ kop verse basilicumblaadjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel olijfolie extra vierge
Zout & peper naar smaak
Voor de kaaslaag:
200 g roomkaas (op kamertemperatuur)
100 g geraspte mozzarella
50 g geraspte Parmezaanse kaas
½ theelepel Italiaanse kruiden (optioneel)
Zout & peper naar smaak
Voor erbij:
Geroosterd stokbrood, ciabatta of crostini’s om te dippen

Bereidingswijze:
1. Maak eerst de tomatenmix (bruschetta):
Snijd de Roma-tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom. Voeg de fijngesneden basilicum, knoflook, balsamicoazijn en olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door elkaar. Laat dit even intrekken zodat de smaken zich kunnen mengen.
2. Maak de kaasbasis:
Doe de roomkaas in een mengkom en klop deze met een spatel of mixer luchtig. Voeg de mozzarella, Parmezaanse kaas en eventueel Italiaanse kruiden toe. Roer goed door tot een smeuïg mengsel ontstaat. Proef en breng op smaak met een snuf zout en peper.
3. Stel de dip samen:
Neem een platte schaal of een diepe bord. Verspreid het kaasmengsel egaal over de bodem. Schep hier de tomaten-bruschetta bovenop en verspreid het over de kaaslaag. Sprenkel eventueel nog een extra druppel olijfolie of balsamico bovenop voor de afwerking.
4. Serveer & geniet:
Zet de schaal minimaal 15 minuten in de koelkast zodat alles mooi op smaak komt. Serveer met geroosterd brood, toastjes of crackers. Liever warm? Je kunt de dip ook 10 minuten in de oven zetten op 180°C tot hij een beetje bubbelt en de kaas smelt.

Tijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Koeltijd (optioneel): 15 minuten
Totaal: 30 minuten
Tip:
Voor een extra touch kun je ook wat fijngehakte rode ui of zongedroogde tomaat toevoegen aan de bruschetta. Of geef het een pittige draai met een snufje chilivlokken!
Dit is de perfecte dip voor elke gelegenheid – van een tuinfeest tot een knusse filmavond. Simpel, snel en ongelofelijk lekker. Bruschetta lovers: dit is jullie nieuwe favoriete borrelhapje!










