Ben je op zoek naar een salade die zowel fris als vullend is? Iets dat je moeiteloos op tafel zet voor een lunch, picknick of zomerse BBQ, maar dat nét even anders is dan de klassieke pastasalade? Dan is deze tortellinisalade een echte aanrader. Deze salade combineert romige kaas-tortellini met een regenboog aan knapperige groenten, smeuïge mozzarella en een eenvoudige, maar smaakvolle balsamico-olijfoliedressing. Het resultaat: een frisse, kleurrijke en heerlijk vullende maaltijdsalade die gegarandeerd in de smaak valt bij iedereen aan tafel.

Wat heb je nodig?
Voor de salade:
350 g verse tortellini met kaasvulling
1 komkommer, in halve maantjes gesneden
1 paprika (geel, rood of oranje), in kleine blokjes
200 g cherrytomaatjes, gehalveerd
1 rode ui, dun gesneden in halve ringen
125 g mozzarella bolletjes (bocconcini) of in blokjes gesneden mozzarella
50 g Kalamata-olijven, gehalveerd (optioneel maar extra smaakvol)
Voor de dressing:
2 eetlepels goede olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
1 theelepel Italiaanse kruiden (gedroogd of vers)
Zout en zwarte peper naar smaak
Verse basilicum (een handje, grof gescheurd)

Zo maak je het:
1. Kook de tortellini:
Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de tortellini zoals aangegeven op de verpakking (meestal zo’n 4–5 minuten). Giet af en spoel kort met koud water om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken.
2. Bereid de groenten:
Snijd ondertussen de groenten: halveer de cherrytomaatjes, snijd de komkommer en paprika in blokjes of maantjes, en de ui in dunne halve ringen. Doe alles in een grote mengkom.
3. Voeg mozzarella en olijven toe:
Doe de mozzarella en (optioneel) de olijven bij de groenten. Deze zorgen voor romigheid en een hartige touch in de salade.
4. Maak de dressing:
Klop in een apart kommetje de olijfolie, balsamico, Italiaanse kruiden, peper en zout goed door elkaar. Proef en pas aan naar smaak.
5. Meng de salade:
Voeg de afgekoelde tortellini toe aan de kom met groenten. Giet de dressing eroverheen en schep alles voorzichtig om zodat de smaken goed mengen zonder dat de pasta kapot gaat.
6. Garneer en serveer:
Werk de salade af met verse basilicumblaadjes. Je kunt de salade direct serveren of minstens 30 minuten laten rusten in de koelkast zodat de smaken nog beter intrekken.

Serveertips:
Serveer op een grote schaal met wat extra basilicum en een snufje Parmezaan.
Lekker als lunch, bijgerecht bij een BBQ of als lichte vegetarische avondmaaltijd.
Voeg voor een extra bite geroosterde pijnboompitjes of gegrilde kip toe.
Geniet van deze vrolijke en smaakvolle tortellini salade – een zomerse topper die je keer op keer wilt maken!










