Tiramisu: het toetje dat iedereen kent en waar bijna niemand nee tegen zegt. De combinatie van romige mascarpone, zachte koekjes en de smaak van koffie is simpelweg onweerstaanbaar. Maar… wat als je liever geen alcohol gebruikt of het toetje ook kidsproof wilt maken? Dan is deze alcoholvrije versie met vanillesaus en een vleugje amandelaroma precies wat je zoekt.

Deze zachte, zoete tiramisu is een moderne twist op een Italiaanse klassieker. In plaats van de bekende likeuren zoals Amaretto en Eierlikör gebruiken we geurige vanillesaus en amandelsiroop – minstens net zo smaakvol, maar helemaal zonder alcohol. Ideaal dus voor zwangeren, kinderen, of gewoon voor iedereen die een lichtere versie wil.
En het beste van alles? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, de bereiding duurt nauwelijks 20 minuten, en je kunt het perfect de avond van tevoren klaarmaken. Heerlijk voor een verjaardag, etentje of gewoon als zelfgemaakt genietmomentje op een doordeweekse dag.
Ingrediënten (voor 4-6 personen):
¼ liter koffie (bij voorkeur espresso, eventueel cafeïnevrij)
20 ml amandelsiroop (bijv. Monin amandelsiroop, ter vervanging van Amaretto)
8-10 eetlepels vanillesaus (zelfgemaakt of uit een pakje, in plaats van Eierlikör)
50 ml slagroom
1 pak lange vingers of boterkoekjes
450 g mascarpone
50 g suiker
Cacaopoeder (voor de topping)

Zo maak je het:
Maak de crème
Klop de mascarpone met de suiker tot een glad geheel. Klop de slagroom stijf en spatel deze samen met de vanillesaus voorzichtig door het mascarponemengsel. Je krijgt nu een luchtige, romige crème die heerlijk zacht van smaak is.Bereid de koffie
Meng de afgekoelde espresso met de amandelsiroop. Doop de lange vingers kort in dit mengsel – echt maar één seconde per kant – zodat ze niet te zompig worden.Opbouwen maar
Begin met een laagje gedoopte lange vingers op de bodem van je schaal. Schep hier de helft van de mascarponecrème overheen en strijk glad. Herhaal met nog een laag koekjes en eindig met de rest van de crème.Afwerken en koelen
Dek de tiramisu af en zet hem minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast zodat alle smaken kunnen intrekken. Voor het serveren bestrooi je hem royaal met cacaopoeder.

Serveer & geniet
Deze tiramisu is een gegarandeerde publieksfavoriet. Zacht, romig, zoet met een vleugje koffie en nootachtige aroma’s – zonder een druppel alcohol. Serveer ‘m in kleine glaasjes voor een feestje, of in een grote schaal voor het hele gezin.
Perfect als licht nagerecht na een feestelijk diner of als middagsnack bij de koffie. Eén ding is zeker: deze versie laat niemand koud!










