Op zoek naar een zomers gerecht dat licht, gezond én smaakvol is? Dan is deze Griekse kritharaki-salade met feta precies wat je zoekt. Deze mediterrane topper barst van de kleur, frisse groenten en zonnige smaken – en hij staat bovendien zó op tafel. Perfect voor een lunch op het balkon, een picknick in het park of als bijgerecht bij een zomerse barbecue.

Wat is kritharaki eigenlijk?
Kritharaki – ook wel orzo genoemd – zijn kleine, rijstvormige pastaatjes die veel worden gebruikt in de Griekse en mediterrane keuken. Ze nemen smaken heerlijk op en zijn perfect voor zowel warme gerechten als frisse salades. En in combinatie met romige feta, knapperige groenten en een kruidige dressing maak je er echt iets bijzonders van.
Wat heb je nodig?
Voor de salade:
250 g kritharaki (orzo)
1 el olijfolie
1 komkommer
250 g cherrytomaten
1 rode paprika
1 rode ui
80 g zwarte olijven (zonder pit)
200 g feta
3 takjes platte peterselie
Voor de dressing:
4 el olijfolie
1 teentje knoflook (fijngehakt)
2 el citroensap
1-2 el tomatenpuree
1 tl honing
Snufje zout, peper en een beetje suiker

Zo maak je het
Kook de kritharaki zoals aangegeven op de verpakking, in ruim gezouten water. Giet af en laat kort afkoelen in een ruime schaal. Meng er direct een eetlepel olijfolie doorheen zodat het niet plakt.
Snijd de groenten:
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder eventueel de zaadjes en snijd in halve maantjes.
Halveer de cherrytomaten.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in kleine blokjes.
Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
Snijd de olijven in plakjes.

Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker voor balans.
Meng alles samen: Voeg de gesneden groenten toe aan de kritharaki. Giet de dressing erover, voeg de grofgehakte peterselie toe en verkruimel de feta met je handen over het geheel.
Goed mengen: Gebruik een saladelepel om alles voorzichtig maar grondig door elkaar te scheppen. Laat de salade liefst even staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Serveertip
Deze salade smaakt lauwwarm al heerlijk, maar is koud ook perfect. Maak ‘m eventueel een paar uur van tevoren – dat maakt het nóg lekkerder. Serveer met wat vers brood, een glas witte wijn en je hebt een vakantiegevoel op je bord.
Eén ding is zeker: met deze Griekse salade haal je de zon in huis!










