Op zoek naar een snelle, voedzame én smaakvolle maaltijd? Dan is deze combinatie van rundergehakt, courgette en zoete aardappel precies wat je zoekt. Dit gerecht bewijst dat simpel koken verre van saai hoeft te zijn. Het is voedzaam, kleurrijk en zit boordevol smaak – ideaal voor drukke doordeweekse avonden waarop je wél goed, maar niet ingewikkeld wilt eten.

Met slechts één pan en een handvol verse ingrediënten zet je in iets meer dan een half uur een stevige maaltijd op tafel die zowel jong als oud zal smaken. De zachte, zoete aardappel vormt een mooi contrast met het kruidige gehakt en de sappige courgette. Daarbij is het gerecht makkelijk aan te passen naar smaak of dieet – denk aan vegetarische varianten of pittige kruiden voor de liefhebber.

Ingrediënten (voor 3–4 personen)

  • 450 g rundergehakt

  • 30 ml (2 eetlepels) olijfolie

  • 2 middelgrote courgettes (± 400 g), in blokjes

  • 1 grote zoete aardappel (± 300 g), in blokjes

  • 1 kleine ui (± 150 g), fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 15 g (ongeveer ¼ kopje) verse peterselie, fijngehakt

Zo Maak Je Het

1. Voorbereiding (10 minuten)
Was de groenten en snijd ze in blokjes van gelijke grootte. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

2. Aroma’s Ontwikkelen (5 minuten)
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en knoflook 2 à 3 minuten tot de ui glazig is en de knoflook begint te geuren.

3. Gehakt Bakken (7 minuten)
Voeg het rundergehakt toe aan de pan. Bak het al roerend rul en bruin. Giet eventueel overtollig vet af.

4. Zoete Aardappel Toevoegen (10 minuten)
Voeg de blokjes zoete aardappel toe. Bestrooi met paprikapoeder, oregano, zout en peper. Dek de pan af en laat 10 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor regelmatig.

5. Courgette Toevoegen (5 minuten)
Verwijder de deksel en voeg de courgette toe. Kook nog 5 minuten zonder deksel zodat het vocht iets kan verdampen. Roer voorzichtig zodat de stukjes heel blijven.

6. Afmaken
Haal de pan van het vuur. Proef en breng indien nodig extra op smaak. Strooi de verse peterselie erover vlak voor het serveren.

Tips En Variaties

Gebruik mager gehakt of kipgehakt voor een lichter gerecht. Vegetarisch? Vervang het vlees door linzen of een plantaardige gehaktvervanger. Wil je wat meer pit? Voeg een snufje cayennepeper of chilivlokken toe. Ook andere kruiden zoals tijm of basilicum doen het goed in dit gerecht.

Bewaren En Opwarmen

Bewaar restjes maximaal 3–4 dagen in een afgesloten bak in de koelkast. Opwarmen doe je het best langzaam in een pan met eventueel een scheutje water. Invriezen kan ook: tot 3 maanden houdbaar in een luchtdichte container.

Dit gerecht is het perfecte voorbeeld van hoe je met minimale moeite een voedzame, smaakvolle en hartige maaltijd op tafel zet. Het is snel, gezond en veelzijdig – precies wat je nodig hebt op een drukke dag. Serveer het met niets meer dan een lepel, en geniet van puur comfort uit eigen keuken.

Eet smakelijk!