Op zoek naar een eenvoudige cake die altijd lukt, zonder ingewikkelde ingrediënten of technieken? Deze zachte yoghurtcake is precies wat je nodig hebt. Hij is luchtig, zacht van binnen en heerlijk smeuïg – perfect voor bij de koffie, als snel ontbijt of als traktatie in de lunchtrommel. En het mooiste? Je gebruikt gewoon het yoghurtpotje om alles af te meten. Geen gedoe met weegschalen!
Wat heb je nodig?
1 potje natuuryoghurt (125 g)
3 eieren
2 potjes suiker
1 zakje vanillesuiker
1 potje zonnebloem- of koolzaadolie
3 potjes bloem
1 zakje bakpoeder (of 1 tl bicarbonaat)
Een snufje zout
Geraspte citroen- of sinaasappelschil (optioneel, voor extra frisheid)
Zo maak je deze luchtige klassieker
1. Voorbereiding van de oven
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm in en bestuif met bloem, of gebruik bakpapier om plakken te voorkomen.
2. Meng de natte ingrediënten
Giet het potje yoghurt in een grote kom. Gebruik ditzelfde potje om de overige ingrediënten af te meten. Voeg de eieren, suiker, vanillesuiker en olie toe. Klop het geheel goed door tot je een glad en licht schuimig mengsel hebt.
3. Voeg de droge ingrediënten toe
Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een aparte kom. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het natte mengsel en roer rustig door tot je een egaal beslag krijgt. Voeg nu eventueel de geraspte schil van een citroen of sinaasappel toe voor een frisse touch.
4. Bakken maar!
Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cake in het midden van de oven en bak hem in 35 à 40 minuten goudbruin. Prik met een mes of satéprikker in het midden: komt deze er schoon uit, dan is je cake gaar. Wordt de bovenkant te snel bruin? Dek hem dan af met een stukje aluminiumfolie.
5. Laat even rusten
Laat de cake na het bakken zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Extra tips
Variatie nodig? Voeg stukjes appel, peer, blauwe bessen of gehakte noten toe aan het beslag.
Liever een glazuurlaagje? Meng poedersuiker met een paar druppels citroen- of sinaasappelsap en sprenkel het over de afgekoelde cake.
Bewaren of invriezen? In een luchtdichte trommel blijft de cake 3 tot 4 dagen vers. Of vries plakjes in voor later.
Tot slot
Deze yoghurtcake is hét voorbeeld van hoe simpel en lekker bakken kan zijn. Geen fancy technieken of lange ingrediëntenlijsten – gewoon roeren, bakken en genieten. Ideaal voor drukke dagen, onverwacht bezoek of als je gewoon trek hebt in iets lekkers. Eén ding is zeker: deze cake maak je vaker!