Pasta Carbonara is een echte klassieker uit Italië die met zijn romige saus en hartige smaken bij iedereen in de smaak valt. Maar wat als je die geliefde carbonara eens een frisse twist geeft? Deze versie met champignons zorgt voor een extra smaaklaag én een lekkere bite. Perfect voor een doordeweekse maaltijd die toch een beetje speciaal voelt. Pak een goede fles wijn erbij, zet wat muziek aan en geniet van deze simpele, maar oh-zo-lekkere pasta!

Ingrediënten:

  • 300 gram spaghetti

  • 150 gram champignons, in plakjes

  • 150 gram spekblokjes

  • 2 grote eieren

  • 100 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 50 ml slagroom (optioneel, voor een extra romige saus)

  • Zout en peper naar smaak

  • Verse peterselie, fijngehakt (voor de garnering)

Bereiding:

Begin met het koken van de spaghetti in ruim gezouten water. Kook de pasta volgens de verpakking tot hij beetgaar is, ofwel “al dente”. Schep een kopje van het pasta-kookwater uit de pan en giet de rest af. Dit kookwater heb je straks nodig om de saus perfect smeuïg te maken.

Ondertussen verhit je een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes toe en bak ze tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. De geur die nu vrijkomt maakt je al hongerig! Voeg daarna de plakjes champignons en de fijngehakte knoflook toe. Bak dit mee totdat de champignons zacht en licht goudbruin zijn, zo’n 5 tot 7 minuten. Dit geeft een lekkere aardse smaak aan het gerecht.

In een aparte kom klop je de eieren samen met de geraspte Parmezaanse kaas. Wil je het extra romig maken? Voeg dan ook de slagroom toe. Breng het geheel op smaak met een beetje zout en flink wat zwarte peper.

Wanneer de pasta klaar is, doe je deze meteen bij het spek en de champignons in de pan. Meng alles goed door elkaar zodat de smaken zich goed vermengen. Haal dan de pan van het vuur en giet snel het eimengsel erbij. Roer meteen stevig door de warme pasta zodat de eieren niet gaan stollen, maar juist een romige saus vormen die zich als een deken om elke sliert legt. Lijkt de saus te dik? Voeg dan beetje bij beetje wat van het bewaarde kookwater toe tot je de perfecte consistentie hebt.

Serveer de pasta direct en strooi er royaal verse peterselie en nog wat extra Parmezaanse kaas overheen. Dit geeft niet alleen kleur, maar ook net dat extra smaakaccent.

Variatietips:

  • Voor een pittige kick kun je wat chili vlokken door de saus mengen.

  • Vervang de spekblokjes door pancetta voor een authentiekere Italiaanse smaak.

  • Voeg wat erwtjes of spinazie toe voor een frisgroene touch.

  • Wil je een vegan variant? Gebruik plantaardige spekstukjes, vegan Parmezaanse kaas en plantaardige room.

Deze romige pasta carbonara met champignons is snel gemaakt, vol van smaak en perfect om jezelf (en eventueel je gasten) te verwennen. Buon appetito!