Zin in een zomers dessert dat niet alleen heerlijk verfrissend is, maar er ook nog eens fantastisch uitziet? Deze zelfgemaakte citroen-sorbet is precies wat je zoekt. Gemaakt met verse citroenen, geserveerd in de uitgeholde schil en afgewerkt met een muntblaadje – een stijlvolle traktatie voor warme dagen, tuinfeestjes of gewoon om jezelf eens te verwennen.

Het mooie aan dit recept is dat je geen ijsmachine nodig hebt én dat het verrassend eenvoudig is. De frisse zuurtegraad van de citroen gecombineerd met de subtiele zoetheid van de siroop en het aroma van munt zorgt voor een elegante smaakbalans.

Wat heb je nodig?

Voor 6 citroen-cups (6 porties):

Ingrediënten sorbet:

  • 6 grote biologische citroenen (voor sap én als serveercups)

  • 150 g kristalsuiker

  • 200 ml water

  • 1 eiwit (optioneel, voor extra romigheid)

  • Een paar verse muntblaadjes voor garnering

Extra benodigdheden:

  • Lepel of parisiennelepel (meloenbolletjeslepel)

  • Blender of staafmixer

  • Fijn zeefje

  • Vriezer en bakje met deksel

 Stap-voor-stap Bereiding

1. Citroenen uithollen

Snijd van elke citroen de bovenkant (ongeveer 1/5) af en houd deze ‘dekseltjes’ apart. Hol de citroenen voorzichtig uit met een lepel of bolletjeslepel. Doe het vruchtvlees in een zeef boven een kom en druk het sap eruit. Zorg ervoor dat de schillen heel blijven – zij worden straks je ‘sorbetcupjes’. Zet de uitgeholde citroenen in de vriezer, zodat ze stevig worden.

2. Suikersiroop maken

Verwarm in een pannetje het water met de suiker tot deze volledig is opgelost. Laat dit suikermengsel vervolgens volledig afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Sorbetmengsel maken

Meng het versgeperste citroensap (ongeveer 200-250 ml) met de afgekoelde suikersiroop. Proef even: wil je het iets zoeter, voeg dan nog wat suiker toe. Voor een extra zachte structuur kun je één eiwit loskloppen en door het mengsel mengen – dit geeft je sorbet een luchtiger mondgevoel.

4. Invriezen

Giet het mengsel in een afsluitbaar bakje en plaats het in de vriezer. Roer elk half uur even door met een vork, zodat er geen ijskristallen ontstaan en je een mooie gladde sorbet krijgt. Dit proces duurt zo’n 3 à 4 uur.

Serveren in citroencups

Haal de bevroren citroencups uit de vriezer en schep of spuit de citroensorbet erin. Garneer met een muntblaadje en eventueel wat geraspte citroenschil voor extra flair. Zet de ‘dekseltjes’ schuin op de gevulde citroenen voor een speels effect. Serveer direct, bijvoorbeeld op een bedje van crushed ice of in een klein glaasje.

Tips & Variaties

  • Voeg een klein scheutje limoncello toe voor een volwassen versie van dit dessert.

  • Vervang muntblaadjes door basilicum voor een verrassende twist.

  • Je kunt ook sinaasappels of limoenen gebruiken voor andere smaakvariaties of een kleurrijke mix.

Met dit recept tover je een simpele citroen om tot een spectaculair zomerdessert. Licht, fris en 100% homemade – perfect om indruk te maken op je gasten of jezelf even in een zonnige Italiaanse tuin te wanen. Buon appetito!