Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Vers brood uit eigen oven met slechts een handvol ingrediënten

Er is weinig zo troostrijk als de geur van versgebakken brood die je keuken vult. En het goede nieuws? Je hoeft echt geen ervaren bakker te zijn om een luchtig, goudbruin brood op tafel te toveren. Dit recept is speciaal ontworpen voor iedereen – of je nu voor het eerst brood bakt of al vaker met deeg in de weer bent geweest. Met eenvoudige ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, maak je in een paar stappen je eigen heerlijke brood. Perfect voor bij het ontbijt, lunch of gewoon zo, met een likje boter.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 3 ½ kopjes (450 g) bloem

  • 1 kopje (240 ml) warme melk (niet kokend)

  • 2 ¼ theelepels (7 g) droge gist

  • 3 eetlepels (40 g) suiker

  • 1 theelepel (5 g) zout

  • 2 eetlepels (30 g) zachte boter

  • 1 groot ei

Bereidingswijze

1. Het deeg maken
Meng de warme melk, gist en suiker in een kom en laat 5 minuten staan tot het licht schuimt. Voeg daarna bloem, zout, boter en ei toe. Kneed alles tot een soepel deeg – dit kan met de hand of met een mixer met deeghaken.

2. Eerste rijs (ongeveer 1 uur)
Vorm het deeg tot een bal, leg het in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige doek of plasticfolie. Laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.

3. Brood vormen
Druk het luchtig plat en vorm het naar wens: een groot brood, zachte bolletjes, een vlecht of minibroodjes. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ingevette broodvorm.

4. Tweede rijs (30-45 minuten)
Dek opnieuw af en laat nogmaals rijzen tot het weer verdubbeld is.

5. Bakken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk het brood met wat melk of losgeklopt ei voor een mooie glans. Bak in 25-30 minuten gaar en goudbruin.

6. Afkoelen
Laat het brood afkoelen op een rooster voor je het aansnijdt.

Variaties & Tips

  • Volkoren of spelt: Vervang de helft van de bloem door volkoren- of speltmeel voor een voedzamere variant.

  • Zoet of hartig: Voeg rozijnen en kaneel toe voor een zoet brood, of juist geraspte kaas en kruiden voor een hartige twist.

  • Mini’s maken: Maak kleine broodjes voor een lunch of picknick.

  • Extra luchtig? Laat het deeg twee keer rijzen voor een nog zachtere structuur.

Kortom: dit recept is jouw basis voor eindeloos bakplezier!

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's