Zin in een hartig ovengerecht dat net even anders is, maar toch simpel te maken? Deze auberginerolletjes met gekruid gehakt, tomatensaus en een beetje gesmolten kaas zijn echt een feest op tafel. Ze zijn perfect als hoofdgerecht met wat rijst, couscous of brood, of als onderdeel van een mediterraans buffet. De aubergine wordt eerst gegrild, waardoor hij zacht en buigzaam wordt, en dan gevuld met een sappige gehaktvulling. Even oprollen, tomatensaus erover, kaas erbij en hup — de oven in.

Ingrediënten (voor 3–4 personen)

  • 2 middelgrote aubergines

  • 300 g rundergehakt (of half-om-half)

  • 1 kleine ui, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 tl gedroogde oregano

  • 1 tl paprikapoeder

  • 50 g geraspte kaas (bijv. mozzarella of oude kaas)

  • Olijfolie

  • Zout en peper naar smaak

  • Verse basilicum (optioneel, voor garnering)

Bereidingswijze

  1. Aubergine voorbereiden:
    Snijd de aubergines in lange, dunne plakken (ongeveer ½ cm dik). Bestrooi ze licht met zout en laat ze 10 minuten rusten. Dep daarna droog met keukenpapier. Verhit een grillpan of koekenpan met wat olijfolie en grill de plakken aan beide kanten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Leg opzij.

  2. Maak de gehaktvulling:
    Verhit een eetlepel olie in een pan en fruit de ui glazig. Voeg de knoflook toe, daarna het gehakt. Bak rul en bruin. Voeg paprikapoeder, oregano, zout en peper toe. Roer de tomatenpuree erdoor, en laat een minuut meebakken.

  3. Tomatensaus maken:
    Voeg de tomatenblokjes toe aan het gehaktmengsel en laat 10 minuten sudderen tot de saus is ingedikt. Proef en breng op smaak. Zet het vuur uit.

  4. Rolletjes maken:
    Leg een eetlepel van het gehaktmengsel op het brede uiteinde van een aubergineplak en rol strak op. Herhaal met de rest.

  5. In de oven:
    Vet een ovenschaal licht in. Leg de rolletjes naast elkaar. Schep de rest van de tomatensaus eroverheen. Bestrooi met de geraspte kaas.

  6. Bakken:
    Zet in een voorverwarmde oven op 200°C (boven-/onderwarmte) en bak 20–25 minuten tot de kaas gesmolten en licht goudbruin is.

Serveeradvies

Garneer met verse basilicum of een snufje chilivlokken voor wat pit. Serveer warm, met een frisse salade of een stuk knapperig brood.