Aardappelsalade is zo’n klassieker die eigenlijk altijd goed is. Of je nu een zomerse barbecue organiseert, een picknick in het park houdt of gewoon een frisse, stevige salade zoekt voor bij de lunch: een goede aardappelsalade stelt nooit teleur. Het geheim zit ‘m in de eenvoud — maar dan wel met nét dat beetje extra. In dit recept combineren we kruimige aardappelen met een zachte, romige saus, frisse ingrediënten én een royale topping van fijngehakte bieslook. Het resultaat? Een heerlijke aardappelsalade met een volle smaak, die toch licht aanvoelt en perfect in balans is. Deze salade is lauwwarm al verrukkelijk, maar ook gekoeld de volgende dag blijft hij superlekker.

Het mooiste is: je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig, en je kunt hem makkelijk van tevoren maken. Handig als je gasten krijgt of je meal-prep wilt doen. Laten we aan de slag gaan!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg vastkokende aardappelen (zoals Nicola of Charlotte)

  • 4 el volle mayonaise

  • 2 el crème fraîche of zure room

  • 2 tl mosterd (liefst grove mosterd)

  • 1 el witte wijnazijn of citroensap

  • 1 kleine rode ui, fijn gesnipperd

  • 3 augurken, in kleine blokjes gesneden

  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt (optioneel, voor extra crunch)

  • 3 el verse bieslook, fijngehakt

  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen:
    Schil de aardappelen en snijd ze in hapklare stukken. Kook ze in licht gezouten water tot ze net gaar zijn (ongeveer 15–18 minuten). Prik met een vork om te testen. Laat ze goed uitlekken en even afkoelen — lauwwarm werkt het beste om de smaken in de dressing op te nemen.

  2. Maak de romige dressing:
    Meng in een grote kom de mayonaise, crème fraîche, mosterd, witte wijnazijn, zout en peper. Roer tot een gladde saus. Voeg vervolgens de rode ui, augurk en eventueel bleekselderij toe voor wat extra beet.

  3. Meng alles samen:
    Voeg de lauwwarme aardappelen toe aan de dressing en schep voorzichtig om zodat de aardappelen goed bedekt zijn, maar niet uit elkaar vallen. Laat de salade minimaal 30 minuten rusten in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.

  4. Tijd voor de finishing touch:
    Net voor het serveren, strooi je de fijngehakte bieslook royaal over de salade. Dat ziet er niet alleen fris uit, het geeft ook die karakteristieke, subtiele uiensmaak die perfect past bij de romige basis.

Serveertip

Deze aardappelsalade smaakt heerlijk bij gegrild vlees, vis of vegetarische gerechten. Ook lekker met een stukje stokbrood of op een blaadje kropsla voor een frisse bite.

Met dit recept zet je in een handomdraai een heerlijke, huisgemaakte aardappelsalade op tafel die je gasten gegarandeerd doet terugkomen voor een tweede portie!

Smakelijk eten!