Wie denkt dat aubergine saai of bitter is, heeft dit heerlijke gerecht nog niet geprobeerd. Deze veelzijdige groente, met zijn zachte textuur en milde smaak, is een absolute ster in de mediterrane keuken. In deze aubergineschotel combineren we lagen sappige tomaten, romige mozzarella en rijke tomatensaus met goudbruin geroosterde aubergineplakken. Het resultaat? Een hartverwarmende ovenschotel vol smaak, kleur en comfort – perfect voor een doordeweekse avond of als bijgerecht bij een zomerse tafel vol lekkers.

Of je nu vegetariër bent of gewoon eens wat minder vlees wilt eten, deze aubergineschotel bewijst dat groente ook de hoofdrol kan spelen. En als bonus geef ik je twee extra variaties mee: auberginerolletjes met ricotta-spinazievulling en gegrilde aubergine met Parmezaan. Zo kun je eindeloos variëren met deze prachtige paarse groente!

Basisrecept: Aubergineschotel met tomaat en mozzarella

Ingrediënten:

  • 2-3 aubergines

  • 3 rijpe tomaten, in plakjes

  • 200 g mozzarella, in plakken

  • Tomatensaus naar keuze (bijvoorbeeld Napolitaanse saus)

  • Geraspte Parmigiano Reggiano

  • Olijfolie

  • Provençaalse kruiden

  • Zout

  • Verse peterselie, ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden van de aubergines:
    Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi ze met wat zout en laat ze 20 minuten rusten op keukenpapier om overtollig vocht en eventuele bitterheid te verwijderen. Spoel ze daarna kort af en dep goed droog.

  2. Opbouwen van de schotel:
    Vet een ovenschaal licht in met olijfolie. Leg afwisselend plakken aubergine, tomaat en mozzarella in laagjes in de schaal. Lepel hier en daar wat tomatensaus over de lagen en strooi er Provençaalse kruiden en geraspte Parmezaanse kaas overheen.

  1. Bakken:
    Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 °C (boven- en onderwarmte) en bak ongeveer 30-40 minuten, tot de aubergine zacht is en de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

  2. Serveren:
    Haal uit de oven, laat even rusten en garneer met verse peterselie. Heerlijk met een stuk brood of een frisse salade!