Soms zijn het de simpelste ingrediënten die leiden tot de lekkerste verrassingen. Heb je één ei, wat melk en bloem in huis? Dan kun je vandaag nog deze ongelooflijk zachte, dunne taart maken. Het is een soort hybride tussen een luchtige cake en een flinterdunne taartbodem, ideaal als ontbijt, bij de koffie of als lichte traktatie. Dankzij de toevoeging van gist wordt de taart heerlijk zacht en luchtig, met een subtiele zoete smaak van vanille. Een perfect basisrecept waar je eindeloos mee kunt variëren!
Ingrediënten:
1 eetlepel droge gist
2 eetlepels suiker
8 g vanillesuiker (of ½ theelepel vanille-extract)
200 ml warme melk
1 eiwit (bewaar de dooier voor een ander recept)
Ongeveer 250 g bloem (voeg dit geleidelijk toe tot je een dik maar soepel beslag hebt)
1 snufje zout
Olie om in te vetten (optioneel)
Stap 1: Gist activeren
Begin met het activeren van de gist. Dit zorgt voor de mooie, luchtige textuur van je taart. Meng de droge gist met de warme melk, suiker en vanillesuiker in een ruime kom. Laat het mengsel 10 minuten staan. Als het goed is, zie je na een tijdje belletjes verschijnen aan de oppervlakte – een teken dat de gist aan het werk is.
Stap 2: Beslag maken
Voeg nu het licht losgeklopte eiwit toe en een snufje zout. Begin vervolgens met het toevoegen van de bloem. Doe dit beetje bij beetje terwijl je blijft roeren met een garde of lepel. Het beslag moet dik maar nog steeds vloeiend zijn – vergelijkbaar met het beslag van een dikke pannenkoek. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten.
Stap 3: Laten rijzen
Dek de kom af met een schone doek en laat het beslag op een warme plek rusten. Na 30 tot 45 minuten is het in volume verdubbeld en lekker luchtig. Dit is hét geheim van de zachtheid van deze taart.
Stap 4: Bakken
Vet een koekenpan of lage taartvorm licht in met een beetje olie of boter en verwarm op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan (niet te dik) en bak het geheel als één dunne taart. Laat de onderkant goudbruin worden en keer de taart voorzichtig om met een spatel om ook de andere kant te garen. In totaal duurt het bakken zo’n 5–6 minuten per kant, afhankelijk van de dikte.
Stap 5: Serveren
Serveer de taart warm of op kamertemperatuur. Je kunt hem zo eten of beleggen met poedersuiker, honing, fruit, jam of een beetje gesmolten boter. Wil je iets feestelijks? Voeg dan kaneel of citroenrasp toe aan het beslag voor extra smaak.
Deze zachte, dunne taart bewijst dat je met weinig ingrediënten iets bijzonders op tafel kunt zetten. Comfortfood op z’n best – snel, makkelijk en heerlijk luchtig!