Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Zelf tzatziki maken? Zo fris, zó klaar! Een Griekse klassieker in 10 minuten

Er zijn van die sauzen die meteen een vakantiegevoel oproepen – tzatziki is daar zonder twijfel één van. Denk aan een zonovergoten terras in Griekenland, een bord vol gegrilde souvlaki en een schaaltje koude, romige tzatziki ernaast. Verfrissend, kruidig en vol van smaak. Het is misschien wel de meest iconische saus van de mediterrane keuken, maar het mooie is: je hoeft er echt niet voor naar het zuiden te reizen. Met een paar verse ingrediënten maak je deze klassieke saus gewoon zelf, in je eigen keuken!

Tzatziki is veelzijdig: serveer het als dip bij pita’s of rauwkost, als saus bij gegrild vlees of vis, of als frisse touch op een broodje shoarma of falafel. En het beste nieuws? Het is supergezond én snel klaar. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een authentieke, frisse Griekse tzatziki maakt.

Ingrediënten (voor ongeveer 4 porties)

  • 250 g volle Griekse yoghurt (liefst 10% vet voor extra romigheid)

  • 1 komkommer (geschild, zaadjes verwijderd en geraspt)

  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)

  • 1 eetlepel verse dille (of 1 theelepel gedroogde dille)

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

  • 1 eetlepel vers citroensap

  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding: stap voor stap

1. Bereid de komkommer voor

Schil de komkommer, snijd hem doormidden en schraap met een theelepel de zaadjes eruit. Rasp vervolgens het vruchtvlees grof. Belangrijk: leg de geraspte komkommer in een schone theedoek of een fijne zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Dit voorkomt dat je tzatziki te waterig wordt.

2. Meng de yoghurtbasis

Doe de Griekse yoghurt in een mengkom. Voeg de uitgeknepen komkommer toe, samen met de knoflook, olijfolie, citroensap, dille, een snufje zout en peper. Roer alles goed door elkaar tot je een mooi egaal mengsel hebt.

3. Laat de smaken intrekken

Voor de lekkerste tzatziki laat je de saus minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Zo trekken de smaken goed in en wordt de saus nog intenser. Heb je langer de tijd? Laat het gerust een paar uur of zelfs een hele nacht staan.

4. Serveer!

Garneer eventueel met een extra scheutje olijfolie en wat verse dille of munt. Serveer koud, bij voorkeur met warm pitabrood, gegrilde groenten, vlees of als bijgerecht bij een mediterrane maaltijd.

Tips & variaties

  • Liever een wat lichtere variant? Gebruik halfvolle yoghurt, maar let op dat het dan iets minder romig wordt.

  • Voor extra pit kun je wat geraspte citroenschil of een snufje cayennepeper toevoegen.

  • Geen dillefan? Vervang het gerust door verse munt of peterselie.

Met deze zelfgemaakte tzatziki haal je de Griekse zon naar je eettafel. Gezond, smaakvol en met liefde gemaakt – dat proef je in elke lepel!

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's