Op zoek naar een luchtig, verfijnd hapje dat weinig moeite kost, maar veel indruk maakt? Dan is deze romige avocado- en zalmmousse een echte voltreffer. Perfect als voorgerecht bij een diner, als feestelijke amuse, of gewoon om jezelf te verwennen op een luie zondag. De zachte avocado gaat prachtig samen met de zoute touch van gerookte zalm, terwijl roomkaas het geheel heerlijk smeuïg maakt. Liever geen vis? Geen zorgen, ook met zongedroogde tomaatjes of gegrilde paprika is dit recept heerlijk vegetarisch te maken!

Wat heb je nodig? (voor 4 kleine porties)
1 rijpe avocado
100 g gerookte zalm (of ±70 g fijngehakte zongedroogde tomaatjes als alternatief)
100 g roomkaas (naturel of met kruiden)
1 eetlepel vers citroensap
1 eetlepel fijngesneden bieslook
Zout en (witte) peper naar smaak
Optioneel: een snufje mierikswortel voor pit of een theelepel kappertjes voor wat bite

Zo maak je het:
Avocadocrème maken:
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een mengkom of blender. Voeg het citroensap toe om verkleuring tegen te gaan. Mix tot een gladde, frisse crème.Roomkaas erbij:
Voeg de roomkaas toe aan de avocado en mix opnieuw tot het een fluweelzachte mousse wordt. Zorg dat alles goed gemengd is.Smaakmakers erin:
Snijd de zalm of het vegetarisch alternatief fijn. Roer dit samen met de bieslook door de mousse. Voor een intensere smaak kun je ook een deel van de zalm meepureren.Afmaken en koelen:
Breng op smaak met zout, peper en eventueel een vleugje mierikswortel. Dek af en laat minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Serveerinspiratie:
In kleine glaasjes met een lepeltje en een stengel grissini
Op krokant toastbrood of mini-blini’s
In een uitgeholde avocadohelft, als feestelijk voorgerecht
Als toefje op een frisse salade met komkommerlinten
Extra lekker met:
Een snufje citroenrasp of limoenzeste bovenop
Wat kappertjes of een takje dille
Of serveer met een klein lepeltje haringeitjes voor een chique touch
Of je nu gaat voor de zalmvariant of een veggie versie, deze mousse is een klein feestje op een lepel. Fris, romig, elegant – en binnen 10 minuten klaar om indruk te maken! Ovenschotel met kip maken bekijk dan zeker ook deze ovenschotel recept










