Spinazie is zo’n groente die eigenlijk altijd wel lekker en gezond is, en je kunt er eindeloos mee variëren. Een perfecte manier om deze groene krachtpatser in een gerecht te verwerken, is in een hartige spinazieschotel. Dit recept is eenvoudig, voedzaam en zit boordevol smaak. Of je nu een snelle lunch zoekt of een smaakvolle bijgerecht voor het avondeten, deze spinazieschotel is altijd een succes.

Ingrediënten

  • 500 gram verse spinazie

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 eieren

  • 120 ml melk

  • 150 gram bloem

  • 200 gram feta

  • 100 gram mozzarella

  • Olijfolie

  • Zout en peper naar smaak

  • Chilipeper (optioneel)

  • Verse peterselie, geraspt

Zo maak je het

Begin met het voorbereiden van de spinazie. Was de blaadjes goed en snijd ze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de gesneden ui en de fijngehakte knoflook tot ze glazig en geurig zijn. Voeg dan de spinazie toe en bak dit mengsel al roerend gedurende ongeveer vijf minuten tot de spinazie geslonken is en het vocht grotendeels verdampt.

Ondertussen klop je in een grote kom de eieren los met de melk. Dit vormt straks de basis van het beslag. Voeg hier de bloem aan toe en meng goed door tot een glad mengsel zonder klontjes ontstaat. Breng het geheel op smaak met zout, peper en eventueel een beetje chilipeper als je van een lichte pittige toets houdt.

Vervolgens voeg je de gebakken spinazie, samen met de uitgebakken ui en knoflook, toe aan het beslag. Ook de verkruimelde feta en de fijngehakte verse peterselie mogen erbij. Roer alles goed door elkaar zodat de smaken mooi mengen.

Vet een bakplaat of ovenschaal licht in met olijfolie en giet het spinaziemengsel erin. Verdeel de plakjes mozzarella over de bovenkant van de schotel. Dit zorgt straks voor een heerlijke romige en goudbruine korst.

Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius en bak het geheel in ongeveer 25 minuten gaar. De spinazieschotel moet stevig zijn en de mozzarella mooi gesmolten en licht gebruind.

Serveeradvies

Deze spinazieschotel is heerlijk als lichte lunch met een frisse salade erbij, bijvoorbeeld een simpele tomatensalade of een salade met rucola en citroendressing. Ook als bijgerecht bij de avondmaaltijd past hij perfect, bijvoorbeeld naast gegrilde kip of een stuk zalm.

Tips voor variatie

  • Vervang de feta eens door geitenkaas voor een iets zachtere smaak.

  • Voeg wat pijnboompitten toe voor een lekkere bite.

  • Voor een extra kruidige variant kun je wat nootmuskaat toevoegen aan het beslag.

  • Houd je van spicy? Strooi dan wat chilivlokken over de mozzarella voordat je de schotel in de oven zet.

Deze spinazieschotel is niet alleen een smakelijke manier om meer groenten binnen te krijgen, maar ook een echte smaakmaker die iedereen zal waarderen. Eenvoudig te maken, gezond en ideaal voor elke dag van de week! Probeer het eens uit en geniet van dit heerlijke, voedzame gerecht.