Ben je op zoek naar een voedzaam, smaakvol én vegetarisch alternatief voor de klassieke hamburger? Dan zijn deze zelfgemaakte groenteburgers precies wat je nodig hebt! Ze zijn zacht van binnen, knapperig van buiten, barstensvol groenten en heerlijk op smaak gebracht met een beetje kaas en kruiden. Perfect als lichte lunch, doordeweekse avondmaaltijd of als feestelijke aanvulling bij een zomerse barbecue.

Het fijne aan deze groenteburgers is dat je ze helemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak. Heb je bijvoorbeeld nog wat broccoli of paprika over? Gooi ze erbij! Dit recept is niet alleen gezond, maar ook ideaal om restjes uit de koelkast op een slimme manier te verwerken. En geloof ons: ook kinderen zijn er dol op.
Ingrediënten (voor 8 groenteburgers)
3 middelgrote aardappelen
2 courgettes
2 wortels
1 kleine ui (of naar smaak)
3 eetlepels geraspte kaas (jong belegen of Parmezaan)
3 eetlepels paneermeel
Zout naar smaak
Peper naar wens
Extra vergine olijfolie (voor het bakken)

Zo maak je ze
1. Groenten koken
Schil de aardappelen en snijd ze samen met de courgettes en wortels in kleine blokjes. Doe alles in een stoompan en kook de groenten 10 à 15 minuten tot ze gaar maar niet te zacht zijn. Snijd intussen de ui fijn.
2. Puree maken
Doe de gekookte aardappelen in een grote kom en prak ze fijn met een vork of pureestamper. Voeg vervolgens de courgette toe en prak verder tot een grof mengsel. Voeg daarna de wortel en de fijngesneden ui toe en meng alles goed.
3. Op smaak brengen
Voeg de geraspte kaas, paneermeel, zout en peper toe aan het groentemengsel. Meng tot een stevig maar nog licht plakkerig beslag. Als het mengsel te nat is, kun je wat extra paneermeel toevoegen.
4. Burgers vormen
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik een ronde uitsteekvorm of je handen om mooie burgers te vormen. Bestrooi de onder- en bovenkant licht met paneermeel voor extra crunch.
5. Bakken maar!
Bestrijk de bovenkant licht met olijfolie en bak de burgers in een voorverwarmde oven op 180°C (hetelucht) voor ongeveer 20 minuten, tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Serveer met…
Volkoren broodjes, hummus of een plakje avocado
Frisse yoghurtdressing met knoflook en citroen
Een groene salade of gegrilde groenten
Zoete aardappelfrietjes voor een voedzaam diner
Een burger waar je je goed bij voelt
Deze groenteburgers bewijzen dat gezond eten allesbehalve saai hoeft te zijn. Ze zijn voedzaam, vullend en je kunt ze makkelijk invriezen voor een snelle maaltijd later in de week. Of je nu vegetariër bent of gewoon wat minder vlees wilt eten: dit recept is een blijvertje. Smakelijk! 🥕🍔✨
Wil je nog een extra kick? Voeg dan wat kerriepoeder of gerookt paprikapoeder toe aan het mengsel voor een verrassende twist!










