Sommige gerechten roepen direct een gevoel van thuis op. De geur van gebakken spek, de zachtheid van aardappelen en de knapperige beet van sperziebonen – het is alsof je even aan tafel schuift bij oma. Dit recept is daar een perfect voorbeeld van: eenvoudig, voedzaam, en bovenal ontzettend lekker. De ranchkruiden geven het een moderne, verrassende draai, waardoor dit klassieke gerecht ineens helemaal van nu is.

Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is de combinatie van vertrouwde smaken met een subtiel kruidige ondertoon. Het is een echte allemansvriend, geliefd bij jong én oud. Bovendien is het makkelijk te maken en staat het binnen drie kwartier op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond of een luie zondag, wanneer je zin hebt in iets dat goed vult én goed smaakt.

Wat heb je nodig?

Voor vier personen heb je het volgende nodig:

  • 450 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes

  • 4 kopjes krieltjes (of 4 grote aardappelen, geschild en in blokjes)

  • 6 plakjes spek, in reepjes gesneden

  • 1 middelgrote ui, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 pakje ranch kruidenmix (28 g)

  • 1 kopje kippenbouillon

  • ½ theelepel gedroogde tijm

  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 2 eetlepels olijfolie (optioneel)

Zo maak je het:

1. Voorbereiden
Begin met het snijden van de sperziebonen en aardappelen. Zorg ervoor dat alles ongeveer dezelfde grootte heeft, zodat het gelijkmatig gaart. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

2. Spek bakken
Verhit een grote koekenpan zonder olie en bak het spek krokant. Schep het daarna uit de pan en laat uitlekken op een vel keukenpapier. Bewaar het spekvet – dat zit boordevol smaak.

3. Groenten bakken
In het achtergebleven vet (voeg eventueel olijfolie toe), fruit je de ui glazig. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze 30 seconden mee. Doe vervolgens de aardappelblokjes erbij en bak ze tot ze licht beginnen te kleuren.

Strooi nu de ranchkruidenmix, tijm en rozemarijn over het geheel. Giet de kippenbouillon erbij, dek de pan af en laat het geheel 10-12 minuten op laag vuur sudderen.

4. Sperziebonen toevoegen
Voeg nu de sperziebonen toe aan de pan. Roer alles goed door en dek opnieuw af. Laat het nog zo’n 5 tot 7 minuten stomen, tot de bonen zacht maar nog knapperig zijn.

5. Afmaken en serveren
Verwijder het deksel, laat het laatste beetje vocht verdampen en roer het krokante spek door het gerecht. Proef, en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Serveer warm.

Serveer- en bewaartips:

  • Heerlijk met een frisse salade of een stukje brood om de laatste saus op te deppen.

  • Over? Geen probleem! Dit gerecht kun je perfect bewaren in de koelkast en de volgende dag nog eens opwarmen.

Slotgedachte

Dit is zo’n gerecht dat je op een koude avond maakt om weer warm te worden – vanbinnen én vanbuiten. Het is een ode aan eenvoud, maar dan met een moderne twist. Of je het nu voor je gezin maakt, of gewoon lekker voor jezelf: deze hartige schotel met sperziebonen, aardappels en spek zal zeker een plekje veroveren in je repertoire. Comfortfood op z’n best!