Ben je klaar om je ontbijtroutine een gezondere én snellere upgrade te geven? Vergeet bloem, vergeet boter – dit super simpele havermoutbrood is alles wat je nodig hebt voor een voedzame start van je dag. Glutenvrij, vetarm en klaar in minder dan 15 minuten. Of je nu op zoek bent naar een stevig ontbijt of een slimme snack voor onderweg: dit broodje bakt zichzelf bijna.

Waarom je dit brood echt moet proberen

100% haver, 0% bloem – vezelrijk, voedzaam en glutenvrij (als je gecertificeerde havermout gebruikt).
Geen boter of olie nodig – maar toch heerlijk smeuïg.
Supersnel klaar – mixen, bakken, genieten. Klaar in 20 minuten.
Eindeloos aanpasbaar – van zoet tot hartig, jij bepaalt de smaak.
Mealprep-waardig – maak ‘m op zondag en ontbijt de hele week stressvrij.

🛒 Wat heb je nodig? (voor 1 klein brood, goed voor 2–4 personen)

  • 2 kopjes havermoutvlokken (90 g)

  • 2 grote eieren

  • ½ kopje melk (haver-, amandel-, of gewone melk)

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 theelepel kaneel (optioneel maar heerlijk)

  • ¼ theelepel zout

Optionele extra’s: chiazaad, lijnzaad, gehakte walnoten, rozijnen, vanille-extract, of zelfs een lepeltje pindakaas

👩‍🍳 Zo maak je het (stap-voor-stap)

  1. Verwarm je oven op 175 °C. Vet een kleine cakevorm in (15×7,5 cm) of bekleed hem met bakpapier.

  2. Alles in de blender! Doe de havermout, eieren, melk, bakpoeder, kaneel en zout in een blender of keukenmachine. Mix tot het beslag glad is (30-60 seconden).

  3. Mix-ins toevoegen? Roer ze na het mixen voorzichtig door het beslag.

  4. In de vorm gieten en de bovenkant gladstrijken met een spatel.

  5. Bakken maar! 15-20 minuten in de oven. Check met een satéprikker – komt die er schoon uit? Dan is je brood klaar.

  6. Laat even afkoelen en snijd dan in plakjes. Warm, geroosterd of koud – het smaakt altijd goed.

 Variatie-inspiratie

🌰 Eiwitboost? Voeg notenboter of een lepel eiwitpoeder toe.
🍌 Zoet en simpel? Roer wat geprakte banaan of honing door het beslag.
🧀 Hartige twist? Laat de kaneel weg en voeg geraspte kaas of kruiden toe.
🌿 Superfood vibes? Denk aan chiazaad, lijnzaad of hennepzaad voor extra kracht.

🧁 Serveer het zo:

  • Geroosterd met amandelboter en aardbeien = ontbijtfeestje

  • In blokjes met hummus of cottage cheese = hartige snack

  • Bij de brunch naast scrambled eggs of avocado = chef vibes

💡 Tips voor succes

  • Gebruik gewone havermout, geen instant – voor de juiste textuur.

  • Goed mixen = luchtiger brood.

  • Bewaren: In de koelkast 4–5 dagen houdbaar, of invriezen per plak!

 Aan jou de beurt!

Heb jij dit soort simpele, gezonde recepten al eens geprobeerd?
👉 Laat weten wat jouw favoriete combinatie is of hoe jij dit havermoutbrood serveert – hartig, zoet, met fruit, of juist met kaas? Deel het hieronder!