Zin in iets dat zowel comfort food is als een voedzame start van je dag? Dan is deze havermout-appeltaart precies wat je zoekt. Het is alsof je je favoriete appeltaart mag eten voor ontbijt – zónder schuldgevoel. Geen ingewikkeld gedoe, geen deeg uitrollen, gewoon mixen, bakken en genieten. Klaar in één schaal. Warm. Vullend. En stiekem ook gewoon gezond.

Waarom deze taart zo goed werkt?

Deze appeltaart is eigenlijk een kruising tussen een stevig ontbijt en een ovenverse traktatie. De sappige appels combineren perfect met de romige havermout en warme kaneeltonen. En het beste? Je kunt hem eindeloos variëren met noten, rozijnen of zelfs een bolletje Griekse yoghurt erbovenop.

🧁 Wat Heb Je Nodig?

  • 2 kopjes havermout (glutenvrij indien nodig)

  • 2 stevige appels (Granny Smith of Honeycrisp – voor die frisse beet)

  • 1 kopje melk (koemelk of plantaardig: haver-, amandel-, of kokosmelk)

  • ¼ kopje ahornsiroop of honing (voor de liefhebbers van zoet)

  • ¼ kopje bruine suiker (optioneel, voor extra indulgence)

  • ½ theelepel kaneel

  • ¼ theelepel nootmuskaat (optioneel, maar zo herfstig lekker)

  • ¼ theelepel zout

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 2 eieren

  • ½ kopje gehakte walnoten of pecannoten (optioneel)

  • ¼ kopje rozijnen of cranberries (ook optioneel, maar wel feestelijk)

👩‍🍳 Zo Makkelijk Maak Je ‘m:

  1. Verwarm je oven voor op 175 °C. Vet een bakvorm in van ongeveer 20 x 20 cm.

  2. Appels snijden! Schillen, klokhuis eruit, in blokjes hakken.

  3. Droog + droog: Havermout, kaneel, zout, suiker en nootmuskaat gaan samen in een grote kom.

  4. Nat + nat: In een andere kom klop je melk, eieren, vanille en ahornsiroop/honing.

  5. Alles samenvoegen: Giet nat bij droog. Roer tot een smeuïg mengsel.

  6. Appels en extra’s erin: Voeg de appels, noten en rozijnen toe.

  7. In de vorm gieten: Zorg dat alles mooi verdeeld is.

  8. Bakken maar! Zet ‘m 35–45 minuten in de oven tot hij goudbruin is en stevig aanvoelt. Satéprikkertje erin? Komt die er schoon uit? Klaar!

 Serveren = Genieten

Serveer warm als stevig ontbijt of laat afkoelen en eet als voedzaam tussendoortje. Ook heerlijk met:

  • Wat plakjes banaan of blauwe bessen

  • Een klodder Griekse yoghurt

  • Amandelboter of pindakaas voor de crunch

  • Of… gewoon een extra lepeltje siroop. Jij bent de chef.

 Mealprep-tip

Wil je je ochtend stressvrij beginnen? Bereid het mengsel de avond ervoor, zet het in de koelkast, en schuif de schaal ’s ochtends zó de oven in. Klaar terwijl jij doucht.

 Dus, wie ga jij hiermee verrassen? Of eet je hem stiekem helemaal zelf op? 😉