Krokante Fried Mushrooms – De Snack waar je Geen Genoeg van Krijgt

Zin in een snack die knispert bij elke hap, barst van de smaak en in no-time op tafel staat? Dan zijn deze fried mushrooms iets voor jou. Met hun krokante korstje en sappige binnenkant zijn ze ideaal als borrelhap, voorgerecht of bijgerecht. En met een paar kleine aanpassingen maak je ze pittig, zoet of zelfs hartig-zoet.

Ingrediënten

Voor de champignons:

  • 400 g kleine kastanjechampignons of witte champignons

  • 100 g bloem

  • 2 eieren

  • 100 ml melk

  • 150 g panko (of gewoon paneermeel)

  • Zout en peper naar smaak

  • Optioneel: knoflookpoeder, paprikapoeder, gerookte paprika, cayennepeper

Voor het frituren:

  • Zonnebloemolie of arachideolie (genoeg om in te frituren)

Bereidingswijze

  1. Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier (niet onder water wassen – ze zuigen zich vol).

  2. Klop de eieren los met de melk in een kommetje. Voeg een snuf zout en peper toe.

  3. Meng in een andere kom de bloem met eventuele extra smaakmakers (paprikapoeder, knoflookpoeder, enz.).

  4. Doe de panko in een aparte schaal.

  5. Wentel elke champignon eerst door de bloem, daarna door het eimengsel, en ten slotte door de panko. Druk goed aan voor een dikke, krokante laag.

  6. Verhit de olie tot 170–180°C in een pan of friteuse. Frituur de champignons in porties, 2 tot 3 minuten per batch, tot ze goudbruin en knapperig zijn.

  7. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct met een sausje naar keuze.

Variaties voor Extra Smaak

Pittige Fried Mushrooms:
Voeg cayennepeper of chilipoeder toe aan het bloemmengsel en serveer met srirachamayonaise of een pittige yoghurtdip.

Zoete & Zoute Twist:
Meng een beetje honing of ahornsiroop door een romige mosterdsaus voor een zoet-zuur contrast. Of serveer met een sweet chili saus.

Aziatisch Gekruid:
Voeg vijfkruidenpoeder of gemberpoeder toe aan de bloem en serveer met sojasaus met sesamolie en limoen.

Italiaanse stijl:
Meng geraspte Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden door de panko en serveer met een warme tomatensaus.

Vegan optie:
Vervang ei door een papje van water en bloem of ongezoete plantaardige melk met een beetje maïzena.

Sauzen om bij te serveren

  • Truffelmayonaise

  • Aioli

  • Pittige srirachasaus

  • Zoete mosterd-honingdip

  • Romige kruidenyoghurt

Ben jij gek op haken en altijd op zoek naar de leukste Nederlandse haakpatronen? 🧶 Klik dan snel op 👉 Gehaaktepatroontjes.nl en ontdek een wereld vol inspiratie!


Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips, ideetjes en nieuwe patronen! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten