Dit zijn de lekkerste spareribs om te maken

Ben jij klaar om de koning(in) van de spareribs te worden? Vergeet afhaal of supermarktversies: dit recept levert malse, smaakvolle spareribs waar je tafelgasten letterlijk stil van worden (behalve het gekraak van botjes en het gesmak van geluk). En het mooiste? Je maakt ze net zo makkelijk op de BBQ als in de oven. Plus: je krijgt twee waanzinnig lekkere lak-opties om jouw ribs naar het next level te tillen.

🥩 Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

  • 2 kg spareribs (vraag je slager om het vlies te verwijderen)

  • Zout en peper

  • Aluminiumfolie

🔥 Voor de dry rub (basis-kruiding):

  • 2 el bruine suiker

  • 1 el paprikapoeder

  • 1 tl knoflookpoeder

  • 1 tl uienpoeder

  • 1 tl cayennepeper (of naar smaak)

  • 1 tl gemalen komijn

  • 1 tl zout

  • ½ tl zwarte peper

Meng alles goed en wrijf de spareribs er royaal mee in. Laat minimaal 1 uur intrekken (liever een hele nacht in de koelkast!).

🧪 Lak Optie 1: Klassieke Sticky BBQ

  • 200 ml barbecuesaus (gebruik je favoriet of maak ‘m zelf)

  • 2 el honing

  • 1 el appelciderazijn

  • 1 tl gerookte paprikapoeder

Kook kort samen in een pannetje tot het indikt.

🍯 Lak Optie 2: Aziatisch Zoet & Pittig

  • 3 el hoisinsaus

  • 2 el honing

  • 1 el sojasaus

  • 1 tl sesamolie

  • 1 teen knoflook (geperst)

  • 1 tl chilivlokken (optioneel)

Verwarm en roer goed door tot het een stroperige lak vormt.

👨‍🍳 Bereiding – Oven of BBQ? Jij kiest:

In de oven (gemakkelijk en foolproof):

  1. Verwarm de oven voor op 140°C.

  2. Leg de gekruide ribs op een bakplaat en dek af met aluminiumfolie.

  3. Laat ze 2,5 uur langzaam garen.

  4. Verwijder folie, bestrijk met je gekozen lak, en zet 10–15 min onder de grill voor die sticky, gekarameliseerde finish.

Op de BBQ (extra rooksmaak, extra wow):

  1. Bereid de BBQ voor op indirect grillen (rond 120–140°C).

  2. Leg de ribs op het indirecte deel, sluit de deksel en laat 2,5 uur garen.

  3. Lak ze de laatste 20 minuten regelmatig in en grill ze dan nog kort direct boven de kolen voor karamellisatie.

🍽️ Wat serveer je erbij?

Maak het feest compleet met:

  • Geroosterde maïskolven met kruidenboter

  • Frisse koolsla of aardappelsalade

  • Knapperige frietjes of gepofte aardappel

  • Een koud biertje of homemade ijsthee

Durf te experimenteren!

Zin in iets anders? Probeer een lak met maple syrup en whiskey, of voeg wat espresso toe aan je BBQ-saus voor die diepe, rokerige kick. Dit basisrecept is jouw canvas – jij bent de rib-kunstenaar.

Ben jij gek op haken en altijd op zoek naar de leukste Nederlandse haakpatronen? 🧶 Klik dan snel op 👉 Gehaaktepatroontjes.nl en ontdek een wereld vol inspiratie!
Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips, ideetjes en nieuwe patronen! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten