Er zijn van die sausjes die zó lekker zijn, dat ze elk gerecht beter maken. Aioli is er zo één. Deze romige knoflooksaus komt oorspronkelijk uit Spanje en Zuid-Frankrijk en is daar net zo onmisbaar als ketchup bij friet. Denk aan een versgebakken stokbroodje, krokante aardappeltjes of gegrilde groenten… en dan die fluweelzachte aioli erbij — hemels.
Het mooie is: je hebt er helemaal geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Alleen een beetje geduld en liefde. In deze versie maken we aioli met een basis van eidooier en olie, zodat het extra romig en luchtig wordt. Je kunt hem in 10 minuten op tafel hebben!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor ongeveer 250 ml aioli):
2 teentjes knoflook (vers en stevig)
1 eidooier (kamertemperatuur)
1 eetlepel citroensap (of witte wijnazijn)
150 ml zonnebloemolie (of neutrale olijfolie)
50 ml extra vierge olijfolie (voor extra smaak)
Snufje zout
Optioneel: 1 theelepel mosterd (voor extra pit en stabiliteit)
Tip: Gebruik geen pure olijfolie als basisolie – dat maakt de saus snel bitter. Zonnebloemolie of een lichte olijfolie werkt beter.
Hoe maak je het?
Maak de knoflook klaar
Pel de teentjes knoflook en plet ze met een mes. Hak ze daarna zo fijn mogelijk of gebruik een knoflookpers. Wil je het wat zachter van smaak? Laat de gehakte knoflook even weken in citroensap.Klop de basis los
Neem een schone kom (liefst van glas of metaal) en klop hierin de eidooier, het citroensap, een snuf zout en eventueel de mosterd los met een garde.Voeg langzaam olie toe
Nu komt het belangrijkste deel: het opkloppen van de aioli. Begin druppel voor druppel met het toevoegen van de zonnebloemolie, terwijl je blijft kloppen met de garde. Wanneer de saus begint te binden en dikker wordt, kun je de olie iets sneller toevoegen, in een dun straaltje.Voeg knoflook en olijfolie toe
Als de saus stevig en romig is, meng je er de fijngehakte knoflook doorheen. Klop als laatste de extra vierge olijfolie erdoor voor een rijke smaak.Proef en breng op smaak
Proef je aioli en voeg eventueel wat extra citroensap of zout toe. Voor een pittigere variant kun je wat cayennepeper of gerookt paprikapoeder toevoegen.
Serveer met…
Geroosterde aardappeltjes of patatas bravas
Vers stokbrood of flatbread
Gegrilde groenten of vis
Of gewoon als dip bij de borrel
Bewaartip
Bewaar de aioli in een schoon, afgesloten potje in de koelkast. Je kunt hem zo’n 2–3 dagen bewaren. Omdat het een verse saus met ei is, raad ik aan om hem snel op te maken.