Guacamole is dé perfecte dip voor bij tortilla chips, op een broodje of als frisse topping bij je favoriete Mexicaanse gerecht. Het zit bomvol smaak, is super makkelijk te maken en je kunt het helemaal naar eigen smaak aanpassen. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je een klassieke guacamole maakt met een lekkere bite van ui, frisse limoen en een pittige touch. Echt zo klaar en verser dan vers!

Wat heb je nodig?

  • 2 rijpe avocado’s

  • ½ kleine rode ui (fijn gesnipperd)

  • 1 teentje knoflook (geperst of heel fijn gesneden)

  • 1 kleine tomaat (in kleine blokjes gesneden, zonder zaadjes)

  • 1 limoen (sap en eventueel rasp)

  • 1 kleine rode peper (optioneel, fijngehakt)

  • Verse koriander (ongeveer een handje, grof gehakt)

  • Zout en peper naar smaak

  • Een scheutje olijfolie (optioneel)

Zo maak je het

  1. Avocado’s voorbereiden
    Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe het in een kom en prak het met een vork tot je een smeuïge, maar nog wel iets chunky structuur krijgt. Hou je van een gladde guacamole? Dan mag je nog wat extra doorprakken.

  2. Ui en knoflook toevoegen
    Voeg nu de fijn gesnipperde rode ui en het geperste knoflookteentje toe aan de avocado. De ui geeft een heerlijke frisse, licht pittige bite die het zachte van de avocado perfect aanvult.

  3. Tomaat en limoen
    Schep de kleine tomaatblokjes erdoor en knijp het limoensap uit over het mengsel. Limoensap zorgt voor frisheid én voorkomt dat je guacamole verkleurt. Als je wilt, kun je ook wat limoenschilrasp toevoegen voor een extra fris aroma.

  4. Peper en koriander
    Als je van pit houdt, doe je er een fijngehakt rood pepertje bij. Anders laat je dit achterwege. Voeg vervolgens de verse koriander toe en meng alles goed door elkaar.

  5. Op smaak brengen
    Breng je guacamole op smaak met zout en peper. Proef tussendoor en voeg eventueel nog wat extra limoensap of zout toe naar eigen wens. Wil je een iets rijkere smaak? Een klein scheutje olijfolie maakt het smeuïger en nog lekkerder.

Tips & variaties

  • Voor een extra frisse touch kun je wat fijngesneden lente-ui of bieslook toevoegen.

  • Vind je koriander te heftig? Probeer dan eens verse peterselie als alternatief.

  • Wil je het wat romiger maken? Roer er dan wat Griekse yoghurt doorheen.

  • Heb je geen rode ui in huis? Een gewone ui kan ook, maar rode ui is wat zachter van smaak.

Serveeradvies

Guacamole is heerlijk bij tortilla chips, maar ook lekker op toast, als topping op gegrilde kip of vis, of gewoon als gezonde spread op je boterham. Bewaar het afgedekt met plasticfolie direct op het oppervlak van de guacamole in de koelkast, zo blijft ‘ie mooi groen en vers.

Zelf guacamole maken is echt kinderlijk eenvoudig, kost maar een paar minuten en smaakt zoveel beter dan uit een potje. Met verse ingrediënten en een beetje liefde maak je zo een dip die bij iedereen in de smaak valt. Dus pak die avocado’s, hak die ui fijn en geniet van je zelfgemaakte guacamole!