Braadworst in een romige uienjus is een gerecht dat bij velen geliefd is vanwege de rijke smaak en eenvoudige bereiding. Perfect voor een doordeweekse maaltijd, maar ook indrukwekkend genoeg voor gasten. De combinatie van sappige worsten met gekaramelliseerde uien en een kruidige, licht gebonden saus maakt dit gerecht een ware smaaksensatie. Met een paar tips en een beetje geduld tover je in minder dan een uur een heerlijk bord op tafel.

Ingrediënten:
4 tot 5 braadworsten (bijvoorbeeld kalfsbraadworst, boerenbraadworst of schapenworst)
2 grote uien, in ringen gesneden
1 eetlepel olie (bij voorkeur een combinatie van arachide- en olijfolie)
2 dl witte wijn
2 dl water
1 eetlepel instant braadsaus
2 eetlepels bloem, licht gestrikt
1 takje verse rozemarijn
Zout en peper naar smaak
Optionele kruiden: een snufje kardemom, geraspte nootmuskaat en een beetje gember

Bereiding:
Voorbereiding van de braadworsten
Verhit een ruime, diepe koekenpan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg een eetlepel olie toe en bak de braadworsten rondom kort aan, totdat ze een mooie goudbruine korst krijgen. Dit hoeft niet volledig gaar te zijn, want ze zullen later verder garen in de saus.Uien karamelliseren
Voeg de in ringen gesneden uien toe aan de pan met braadworsten. Roer alles voorzichtig om en bak de uien langzaam mee totdat ze zacht en goudbruin zijn. Dit proces haalt de natuurlijke zoetheid van de uien naar boven en vormt de basis voor de saus.Saus opbouwen
Bestrooi het uien-worstmengsel met de bloem en roer goed door zodat de bloem kan garen en licht gaat kleuren. Voeg daarna een eetlepel braadsaus toe en laat dit enkele minuten zachtjes meebakken. Zo ontstaat een lichte roux die de saus straks mooi bindt.Afblussen en kruiden toevoegen
Giet de witte wijn in de pan en laat het geheel kort koken zodat de alcohol verdampt. Voeg daarna het water toe. Leg het takje rozemarijn in de saus en breng op smaak met zout, peper en eventueel een snufje kardemom, gember of nootmuskaat.Laten sudderen
Laat de braadworsten in de saus op laag vuur verder garen. Roer af en toe voorzichtig zodat de saus niet aanbrandt. Het geheel hoeft niet te lang te koken – ongeveer 15 tot 20 minuten is voldoende om de worsten door te warmen en de saus iets in te dikken.Serveren
Verwijder het takje rozemarijn. Proef de saus nogmaals en breng zo nodig op smaak met extra zout, peper of een beetje nootmuskaat. Serveer de braadworsten samen met de rijke uienjus en bijvoorbeeld aardappelpuree, gebakken aardappelen of een knapperig stuk brood om de saus op te nemen.

Dit gerecht is perfect voor drukke weekenden, omdat het grotendeels in één pan bereid wordt en toch een rijke, complexe smaak heeft. De combinatie van de sappige braadworst, zoete uien en kruidige saus maakt het een absolute favoriet bij jong en oud.










